srlaten

Подршка матице неопходна

У оквиру Митровданских дана дијаспоре у организација Културног удружења Срба „Дуга“ из Монтекио Мађореа у сарадњи са Савезом Срба Италије, помоћник директора Управе Вукман Кривокућа састао се представницима српских клубова и удружења.

sastanak

Присутни су били председник Савез Срба у Италији Душан Алексић, у име клуба „Вук Стефановић Караџић“ из Трста председник Миловановић Александар, испред Културног удружења Срба „Дуга“  председник Павловић Никола, представник Културно – уметничког друштва „Понтес – Мостови“ Трст Стојановић Драшко , представници клуба „Слога“ Вићенца Владимир Игњатовић и Костић Саша, представник Српске допунске школе Свети Сава, одељење Алонте, и Петровић Бобан из  СКСО „Круна“, Скио. Састанку је присуствала и председница КУД „Ђурђевдан“ из Инсбрука Станковић Мирјана.

Представници удружења су истакли неповољну финансијску ситуацију, жељу за тешњом сарадњом са матицом, у смислу подршке манифестацијама, како финансијске, тако и институционалне.

„Средства која добијамо од матице јесу ограничена, али да не постоје, не бисмо могли да организујемо окупљања“, истакао је председник Савеза Срба Италије и додао да држава треба да се укључи у промоцију српских културних вредности путем средстава јавног информисања у Италији, посебно у светлу тежњи да се спречи улазак Косова у Унеско.

Помоћник директора Вукман Кривокућа је упознао присутне са ситуацијом у Р Србији и рекао да ће Управа настојати да путем конкурса за суфинансирање подржава организације изван матичне државе, као што је то чинила и до сада.

Митровдански дани дијаспоре у спортском центру  Алтавила Вићентина, у близини Вићенце, окупили су преко 600 припадника српске заједнице из овог дела Италије, а одржани су први пут уз подршку Управе за сарадњу са дијаспори и Србима у региону Министарства спољних послова.

 

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …