srlaten

Подсећање на погром на Косову

Извор: СПКД Просвјета, Аустрија –  Миодраг Мецановић

Амбасада Републике Србије у Аустрији и СПКД Просвјета Аустрија, са Заједницом српских клубова у Бечу, организовале су у четвртак, 20. марта, у сали бечког пресе-клуба „Конкордиа“, Академију поводом обележавања десетогодишњице од мартовског насиља, под називом „Погром на Косову и Метохији – никад више“.

bec

Обележавању годишњице овог трагичног догађаја за српски народ, присуствовао је  амбасадор Републике Србије у Аустрији Перо Јанковић са супругом, као и шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

Беседу о некажњеном злочину и чињеници да последице овог нецивилизованог чина још увек трају одржао је председник СПКД Просвјета, проф. Срђан Мијалковић.

Он је нагласио да смо обавезни на сећање, које морамо чувати и преносити млађим генерацијама.

„Погром из 2004. године био је већа рана од оне која нам је нанета 1999. године, када је српско биће било рањено, пошто је извршен злочин над рањеником који није могао да се брани и који је био немоћан.“, истакао је Мијалковић.

Драматику догађаја којих се сећамо, оснажио је читањем стихова песме Ненада Максимовића, из збирке песама „Сачувано од заборава“, настале 17. марта 2014. године. Ученица Анђела Лукић дочарала је понос и пркос српског народа, рецитујући „Пркосну песму“ Добрице Ерића. Драматика разарања, етничког чишћења, уништавања цркава и манастира, рушења и паљења, документарно је описана пројекцијом филма „Злочин без казне“. Сликом је речено да је у цикличким насиљима и рушењима све доведено до апсурда и да нису постојале вредности које су заштићене.Убијено је 19, расељено 4500 људи, претучено око 900 особа, спаљено 39 цркава и манастира, уништено 934 куће.

У завршном делу програма, који је водила Гордана Јаничић, стихове Матије Бећковића о Косову, говорили су  Марија Павловић и Марко Сарић.

Подсеђања ради, у време када су драматични догађаји 17. марта 2014. године почели да се дешавају, тадашњи епископ Епархије рашко-призренске Артемије, боравио је у посети Српској православној црквеној општини Светог Саве у Бечу. Пошто су телефонски позиви јављали све страшније и страшније вести, владика је отказао своје предавање и хитно отпутовао на Косово и Метохију.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …