srlaten

Поклон књиге библиотекама Срба у дијаспори

Извор: Танјуг

Ове године библиотекама Срба који живе изван матице биће поклоњено 2.000 књига 98 издавача, у вредности од око 1,5 милиона динара, а достављање дарованих публикација почело је данас, отпремањем прве пошиљке књига библиотеци Српског просвјетног и културног друштва Аустрија у Бечу.

Даровање књига биће реализовано захваљујући пројекту који финансира Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, а реализује Удружење издавача и књижара Србије уз подршку Народне библиотеке Србије.

Приликом предаје књига помоћник директора Управе за сарадњу с дијаспором Растко Јанковић изјавио да је веома важно што је, захваљујући залагању у последње две године, успостављен систем рада који ће трајно осигурати услове за унапређење сарадње са библиотекама за Србе изван матице.

Растко Јанковић, члан комисије за комисију

Захваљујући се представницима Управе, Амбасаде Србије у Бечу, УИКС-а Србије, Народне библиотеке Србије, председник СПКД Просвјета Срђан Мијалковић је изјавио да је овај пројекат од велике важности за све наше људе и организације изван матице, нарочито у Бечу, у коме живи велики број Срба.

Генерални секретар УИКС-а Вук Вукићевић истакао је да ће књиге бити поклоњене библиотекама Срба у Босни и Херцеговини (у Сарајеву, Мостару и Вишеграду), Црној Гори (Никшић), Хрватској (Загреб, Ријека и Книн), Мађарској (Будимпешта), Македонији (Скопље), Румунији (Темишвар), Словенији (Љубљана), Аустрији (Беч и Линц), Канади (Едмонтон и Лејкшор), САД (Белмонт) и Шведској (Гетеборг).

Према његовим речима, Управа ће даровати издања домаће књижевности и поезије, књиге посвећене српској култури, уметности, историји и географији, књиге и уџбенике за учење српског језика и издања за децу и младе.

Представнике покровитеља и реализаторе пројеката обогаћивања књижних фондова библиотека Срба у региону и дијаспори током дана ће примити Епископ аустријско-швајцарски Андреј у саборном Храму Светог Саве у Бечу.

Циљеви ових пројеката су очување српског језика, писма и културног идентитета Срба у региону и дијаспори, и јачање њихових веза са матицом.

Ово је други пут да се успешно реализују ове активности које је и 2013. године први пут иницирало и реализовало УИКС, уз финансијску подршку Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и уз значајну оперативно-техничку помоћ Народне библиотеке Србије, када је поклоњено 1500 књига вредности од око милион динара.

Књиге које ће бити поклоњене ове године изабране су на основу националне тематике, књижевне и научне вредности, као и доприноса који могу дати коришћењу српског језика и писма и очувању националног идентитета Срба који живе изван матичне државе.

Комисију за избор наслова чинили су представници Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Народне библиотеке Србије, Завода за унапређивање образовања и васпитања и Удрушења издавача и књижара Србије.

Изражавајући задовољство постигнутим резултатима, Скупштина Удружења издавача и књижара Србије је као посебно вашно достигнуће истакла реализацију пројеката обогаћивања књижних фондова библиотека за Србе у региону и дијаспори.

Удружење је предложило да се ова акција настави и убудуће и захвалило је Управи за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Народној библиотеци Србије на великој подршци и сарадњи у остваривању овога пројекта

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …