srlaten

Покрајинска подршка српским медијима региона

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић и главни и одговорни уредник „Српских недељних новина” из Будимпеште Драган Јаковљевић потписали су данас уговор о финанијској подршци за ову годину.

На управо завршеном конкурсу за подстицање јавног информисања на српском језику у земљама у окружењу, за проширење обима Српских недељних новина опредељено је милион динара, што је чак четири пута више од подршке коју је тај, за Србе у Мађарској изузетно значајан медиј, добио прошле године.

„Ово је за нас изванредно важно, јер ћемо број страница нашег културног додатка са садашњих 12 повећати на 20. То је значајан искорак, први после више година и сигурно га не би било да није било изузетног разумевања Покрајинског секретаријата. Та подршка нам је, истовремено, и подстицај да још истрајније чувамо идентитет и културу нашег народа у Мађарској”, рекао је Јаковљевић непосредно по потписивању уговора.

Прецизиравши да је укупна подршка медијима који у земљама у окружењу излазе на српском језику са милион динара у 2016, повећана на шест милиона у 2017. години, Штаткић је нагласио да ће та тенденција бити настављена и у наредном периоду.

„Информисање и култура су кључни елементи очувања идентитета наших сународника у земљама у окружењу. Стога ћемо колико год будемо могли подржавати постојеће медије и институције, али подстицати и покретање нових, за то важних пројеката”, додао је он.

Поред „Српских недељних новина”, одлуком конкурсне комисије, вишеструко већим средствима од прошлогодишњих, подржани су медијски пројекти Заједничког већа општина и Радио Дунава из Вуковара, Радио Банске Косе из Белог Манастира, Радио Борова и Српско-румунског мултимедијалног центра „Медиалинк” из Темишвара. Уз то, први пут је подржан и пројекат „Медимедие” из Сегедина, чији циљ је информисање Срба и у Мађарској и у Румунији.

Извор: www.kultura.vojvodina.gov.rs

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …