srlaten

Полазници „Регионалне летње школе – Свети Сава“ посетили су Министарство спољних послова

Деца из Хрватске, полазници „Регионалне летње школе – Свети Сава“, посетили су Министарство спољних послова, где им је, у простору Музеја српске дипломатије, речи добродошлице упутио генерални секретар Министарства Вељко Одаловић.


Генерални секретар Одаловић је нагласио да се Министарство спољних послова, у оквиру својих надлежности, бави и унапређењем односа са суседним државама, што консеквентно укључује и бригу о српском народу који живи ван граница матичне државе и утиче на унапређење њиховог положаја.

„Истовремено, кроз рад органа у саставу Министарства – Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, као и различите програме и пројекте, бринемо о српском народу у суседним државама и очувању српског културног и националног идентитета“, рекао је Одаловић и нагласио да су пројекти попут Регионалне летње школе „Свети Сава“ веома значајни, јер одржавају комуникацију и учвршћују везе српског народа ван Србије са Матицом.

„Важно је да знате да Србија брине за вас, да сте део нашег укупног корпуса, важно је да долазите често и да имате осећај и веру у заједништво“, рекао је Одаловић и додао да су му добро познати проблеми са којима живи српски народ у Хрватској, те да Хрватска треба још много тога да уради на том плану.

„Србија се поноси начином на који брине о националним мањинима“, рекао је Одаловић и додао да та иста универзална права припадају и српском народу у Хрватској, да треба да буду снажни и једнаки и да знају свој идентитет, а Србија ће као матична држава наставити да брине о очувању културног идентитета и језика српског народа у суседним државама.


„Регионална летња школа – Свети Сава“ одржава се од 22. до 28. августа у Београду, а учесници програма су око 25 деце из свих делова Хрватске, узраста од 8 до 14 година, која долазе из Моравице, Љубошиња (Приморско-горанска жупанија), Задра (Задарска жупанија) Плашког, Војнића (Карловачка жупанија), Вргиномоста, Топуског (Сисачко-мославачка), Борова, Вуковара (Вуковарско-сремска жупанија). Деца свакодневно присуствују предавањима из српске историје, језика и књижевности, и обилазе београдске знаменитости као и значајне институције, међу којима су Народни музеј, Музеј Вука и Доситеја, Музеј Патријаршије, Храм Светог Саве, Дворски комплекс…

Пројекат „Регионалне летње школе – Свети Сава“ суфинансиран је средствима Министарства спољних послова – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …