srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Помен жртвама „Олује“ у Канади

Помен жртвама „Олује“ у Канади

Помен убијенима и спомен на убијене и нестале током и након изгона српског народа из Републике Српске Крајине, који су хрватске власти означиле као војно-полицијску акцију „Олуја“, 1995. године, одржан је у суботу 5. августа 2017. у организацији Српске националне академије у Канади, у сарадњи са СКУД „Опленац“ и Конзулатом Републике Србије у Торонту, Амбасаде Републике Србије.

Помен је одржао протојереј Михајло Додер, који је у краткој беседи истакао: „Наше сећање на жртве, помен упокојенима, никада и никако нико не сме да тумачи као било какав позив на било какву освету, то не желимо.“
Жарко Брестовац, председник СНА, поздравио је присутне и захвалио им се на одзиву са поруком да је наша дужност да се сећамо и поштујемо жртве ове националне трагедије. Порукама сећања побуђене су успомене на жртве и одата је почаст канадским војницима, који су, у оквиру ове ратне операције, служили у јединицама снага Уједињених нација и показали истинску хуманост и човекољубље.

Говоре су одржали и његова екселенција амбасадор Републике Србије у Канади Михајло Папазоглу; градоначелница Мисисаге гђа Бони Кромби (Bonnie Crombie) и генерални конзул Републике Србије у Торонту Василије Петковић. Подсећање на број жртава и места страдања и на неефикасно процесирање злочина били су тема свих говорника, међу којима се налазио и посебан гост – др Колин Кемпбел.

Генерални конзул Василије Петковић наводи да су многе избеглице „Олује“ прво дошле у Србију, а одатле отишле у Канаду тражећи заштиту и нови живот за себе и своју породицу. „Неко би рекао да су на крају имали среће, али ово је био само чин судбине.’’ – додао је, истакавши да Канађани српког порекла данас дају изузетан допринос канадском друштву како у културном и националном смислу, тако и у економском и политичком, што гради чврст мост између српског и канадског народа и отвара могућности за интензивнији однос између Србије и Канаде. „Трагедија која се десила српском народу у Крајини не сме да буде заборављена, али – како нас учи наша хришћанска религија – мора бити опроштена.“ – поручио је на крају конзул Петковић.

Његова екселенција амбасадор Републике Србије у Канади Михајло Папазоглу говорио је о званичном броју страдалих и прогнаних и нагласио да се, уколико још увек има неупућених у величину егзодуса, могу информисати преко поузданих извора. Tоком хрватске војне операције коју је политичко и војно особље назвало „Олуја“ из Хрватске је протерано 250.000 грађана само због тога што су српског порекла, по званичним подацима убијено је око 2.500 људи, укључујући и значајан број стараца, жена и деце, али има и других бројева који нису званично потврђени. Намерно је запаљено 20.000 кућа.
Већина људи који су били принуђени да напусте своје домове пронашла је склониште у Републици Србији. Многи од њих су, са својим породицама, касније дошли у Канаду, где су коначно добили прилику да слободно живе и просперирају. Многи у Србији још увек живе као избеглице.

Канадскe трупе, испуњавајући своје задатке у мировној мисији УН, заузеле су чврст став у покушају да спрече егзодус тиме што су штитиле цивиле. За време операције „Медачки џеп“ бранили су 600 Срба од хрватског напада. Урадили су то са убеђењем и посвећеношћу правих Канађана.

„Током ‘Олује’ протерани су цивили – жене и деца, старци, читаве фамилије; а да је којим случајем био жив, у тој трагичној колони био би и Никола Тесла зато што је Србин из Лике.“ – нагласио је амбасадор Папазоглу.

Градоначелница Мисисаге Бони Кромби је изјавила да је упозната са страдањима српског народа и да је, иако болесна, смогла снаге да дође и присуствује помену. Захвалила се Србима који живе у Канади на доприносу канадској економији кроз професионалну стручност и знање на многим пољима.

Др Колин Кемпбел је детаљно подсетио на „Медачки џеп“ документујући догађаје изјавама канадских војника и њихових старешина, који су приказани на видео-клиповима. Др Кемпбел је истакао да су, поучене некажњеним злочином у Медачком џепу, хрватске власти три године касније организовале истоветну операцију на територији читаве Хрватске и опет некажњено прогнале готово сав српски народ са староседелачке територије.

Песници Ксенија Вучевић, Радован Гајић и Живко Церовић су својим стиховима и стиховима других песника посведочили колико је дубока и незарасла рана коју је „Олуја“ оставила у српској културној свести и поезији. Гордана Петковић Лаковић, организатор испред СНА и водитељ програма, уз видео-клипове које је припремио Зоран Рњак, прочитала је одломак из своје на енглески недавно преведене књиге „Колона“.

Торонто, 8. август 2017.

Гордана Петковић Лаковић

Check Also

Просвјетина школа српског језика

После летње паузе СПКД Просвјета Аустрија поново покреће  пројекте и активности у Бечу и широм …