srlaten

Помен жртвама „Олује“ у Канади

Помен убијенима и спомен на убијене и нестале током и након изгона српског народа из Републике Српске Крајине, који су хрватске власти означиле као војно-полицијску акцију „Олуја“, 1995. године, одржан је у суботу 5. августа 2017. у организацији Српске националне академије у Канади, у сарадњи са СКУД „Опленац“ и Конзулатом Републике Србије у Торонту, Амбасаде Републике Србије.

Помен је одржао протојереј Михајло Додер, који је у краткој беседи истакао: „Наше сећање на жртве, помен упокојенима, никада и никако нико не сме да тумачи као било какав позив на било какву освету, то не желимо.“
Жарко Брестовац, председник СНА, поздравио је присутне и захвалио им се на одзиву са поруком да је наша дужност да се сећамо и поштујемо жртве ове националне трагедије. Порукама сећања побуђене су успомене на жртве и одата је почаст канадским војницима, који су, у оквиру ове ратне операције, служили у јединицама снага Уједињених нација и показали истинску хуманост и човекољубље.

Говоре су одржали и његова екселенција амбасадор Републике Србије у Канади Михајло Папазоглу; градоначелница Мисисаге гђа Бони Кромби (Bonnie Crombie) и генерални конзул Републике Србије у Торонту Василије Петковић. Подсећање на број жртава и места страдања и на неефикасно процесирање злочина били су тема свих говорника, међу којима се налазио и посебан гост – др Колин Кемпбел.

Генерални конзул Василије Петковић наводи да су многе избеглице „Олује“ прво дошле у Србију, а одатле отишле у Канаду тражећи заштиту и нови живот за себе и своју породицу. „Неко би рекао да су на крају имали среће, али ово је био само чин судбине.’’ – додао је, истакавши да Канађани српког порекла данас дају изузетан допринос канадском друштву како у културном и националном смислу, тако и у економском и политичком, што гради чврст мост између српског и канадског народа и отвара могућности за интензивнији однос између Србије и Канаде. „Трагедија која се десила српском народу у Крајини не сме да буде заборављена, али – како нас учи наша хришћанска религија – мора бити опроштена.“ – поручио је на крају конзул Петковић.

Његова екселенција амбасадор Републике Србије у Канади Михајло Папазоглу говорио је о званичном броју страдалих и прогнаних и нагласио да се, уколико још увек има неупућених у величину егзодуса, могу информисати преко поузданих извора. Tоком хрватске војне операције коју је политичко и војно особље назвало „Олуја“ из Хрватске је протерано 250.000 грађана само због тога што су српског порекла, по званичним подацима убијено је око 2.500 људи, укључујући и значајан број стараца, жена и деце, али има и других бројева који нису званично потврђени. Намерно је запаљено 20.000 кућа.
Већина људи који су били принуђени да напусте своје домове пронашла је склониште у Републици Србији. Многи од њих су, са својим породицама, касније дошли у Канаду, где су коначно добили прилику да слободно живе и просперирају. Многи у Србији још увек живе као избеглице.

Канадскe трупе, испуњавајући своје задатке у мировној мисији УН, заузеле су чврст став у покушају да спрече егзодус тиме што су штитиле цивиле. За време операције „Медачки џеп“ бранили су 600 Срба од хрватског напада. Урадили су то са убеђењем и посвећеношћу правих Канађана.

„Током ‘Олује’ протерани су цивили – жене и деца, старци, читаве фамилије; а да је којим случајем био жив, у тој трагичној колони био би и Никола Тесла зато што је Србин из Лике.“ – нагласио је амбасадор Папазоглу.

Градоначелница Мисисаге Бони Кромби је изјавила да је упозната са страдањима српског народа и да је, иако болесна, смогла снаге да дође и присуствује помену. Захвалила се Србима који живе у Канади на доприносу канадској економији кроз професионалну стручност и знање на многим пољима.

Др Колин Кемпбел је детаљно подсетио на „Медачки џеп“ документујући догађаје изјавама канадских војника и њихових старешина, који су приказани на видео-клиповима. Др Кемпбел је истакао да су, поучене некажњеним злочином у Медачком џепу, хрватске власти три године касније организовале истоветну операцију на територији читаве Хрватске и опет некажњено прогнале готово сав српски народ са староседелачке територије.

Песници Ксенија Вучевић, Радован Гајић и Живко Церовић су својим стиховима и стиховима других песника посведочили колико је дубока и незарасла рана коју је „Олуја“ оставила у српској културној свести и поезији. Гордана Петковић Лаковић, организатор испред СНА и водитељ програма, уз видео-клипове које је припремио Зоран Рњак, прочитала је одломак из своје на енглески недавно преведене књиге „Колона“.

Торонто, 8. август 2017.

Гордана Петковић Лаковић

Check Also

Срби у региону и дијаспори и ове године подржани од матице

У суботу, 20.11.2021. године, у Прес центру Удружења новинара Србије одржана је конференција о значају …