srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Дијаспора у Бечу на ногама

Танјуг

У Бечу су одржани састанци неколико удружења дијаспоре, представника Српске православне цркве и Амбасаде Републике Србије на којем је договоренеа координација будућих акција прикупљања помоћи за угрожене у поплавама у Србији. Прикупљање новца приоритет, помоћ ће се куповати у Србији.

istočna srbija

Српска дијаспора у Бечу поново је спремна да се организује како би помогла регионе погођене поплавама на истоку Србије. Удружење “Словенска унија” позвала је заинтересоване грађане на састанак, којем су присуствовали представници Српске православне цркве, Амбасаде Србије, као и Савеза Срба у Аустрији.

На састанку је наглашено да се овај пут неће сакупљати помоћ у роби и намирницама, већ ће се сакупљати новац којим ће се куповати потрепштине у Србији. “Словенска унија”, како је истакнуто, организоваће превоз свима који буду желели да однесу прикупљене прилоге у места којима желе да их донирају.

Представник црквене општине  Лука Митровић навео је да ће се СПЦ у Аустрији укључити у конкретну акцију, што ће ближе бити дефинисано по одлуци Владике Андреја. Како је навео Зоран Алексић, Савез Срба у Аустрији је са мрежом Заједница српских клубова спреман да у свим покрајинама Аустрије, као и током пролећних поплава буде мост и подршка људима добре воље који желе да помогну, али и да треба тежети ка самоорганизовању грађана који су пореклом из матичних општина и угрожених места, који би на најбољи могући начин и по информацијама које добију са терена од својих комшија и пријатеља, прикупили потребна средства и упутили их  тамо где су потребна.

У Заједници српских клубова у Бечу такође је одржан састанак у вези поплава у Тимочкој крајини, чији је циљ био да се усагласе најефикаснији начини помоћи угроженим подручјима. Учесници скупа су усагласили да ће се акције прикупљања помоћи покренути у оквиру клубова и њихових редовних активности, а да ће се прилози после уплатити по договору где се оцени да је најпотребније.

 

Check Also

„Струјно коло“ за Теслин рођендан

Удружење наставника музичке културе Србије под покровитељством Министарства спољних послова – Управе за сарадњу са …