srlaten

Помоћ српским школама из Француске

Група студената из Лиона стигла је јутрос у Грачаницу, како би уручила школски прибор и одећу српским ђацима на Косову. Арно Гујон, оснивач организације „Солидарност за Косово“, ће их пратити током седам дана боравка у Покрајини. Помоћ су скупили француски ђаци из десетак школа.

Хуманитарни пројекат француских студената је један од бројних на тему међународне солидарности, коју је развио Универзитет у Лиону. Део студената се са помоћи упутио ка Африци, други ка Азији. После сусрета са Арноом Гујоном, група студената одлучила је да се ангажује на Косову.

Пол, један од студената који ради на овом пројекту, каже да ће направити видео репортажу у српским школама на Косову.

„Предаћемо српским ђацима питања која су им послала деца из Француске. Снимљени одговори биће приказани у француским школама, као и током Дана међународне солидарности у октобру ове године“, каже он.

Организација “Солидарност за Косово” броји преко 6 хиљада донатора из Француске и око 30 волонтера који учествују у раду ове организације. Само у току 2012. године организација је обезбедила 6 конвоја хуманитарне помоћи, летовање у Црној Гори за четрдесеторо српске деце са Косова и Метохије и реновирање основне школе „Бора Станковић“ у селу Стража код Гњилана.

Арно Гујон

“Солидарност за Косово“ финансира и хуманитарну канцеларију при Епархији рашко-призренској у Грачаници, од које добијају информације о ситуацији и броју најугроженијих српских породица на Косову и Метохији.

Арно Гујон, оснивач ове организације, одликован је прошле године медаљом краља Стефана Дечанског, а компанија “Новости” му је 17. децембра 2012. доделила и специјалну плакету за “Најплеменитији подвиг године”.

Check Also

Гујон са студентима на прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Студентском граду

Од раног јутра студенти из Београда обележили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе. …