srlaten

Помоћ здравству из дијаспоре

извор: Актер

„Прошле године скупили смо одређени фонд и нашли добре партнере у Србији, са којима смо успели да спроведемо прву акцију, а сада почињемо са већим циљевима“, каже др Нада Рош, члан САМА.

Група америчких лекара српског порекла основала је хуманитарну организацију САМА (Serbian American Medical Association, Српско-америчко медицинско удружење). Др Нада Рош, чланица САМА, за „Глас Америке“ говорила је о плановима организације која од 2009. прикупља донације за помоћ српским болницама.

Ко су све оснивачи удружења, и са којим циљем се родила та идеја?

Наше удружење Српско-америчко медицинско удружење организовано је као непрофитна организација 2009, када су завршени законски аспекти. Састали смо се први пут у децембру 2011. Било је нас десетак доктора Срба који раде у региону Вашингтона, Мериленда и северне Вирџиније. Договорили смо се да почнемо са умрежавањем људи, са скупљањем у циљу пружања помоћи српској медицини, и то не само пацијентима већ и лекарима, пошто знамо да је у Србији потреба велика, где год се окренете нешто може да се уради. Прошле године скупили смо одређени фонд и нашли смо добре партнере у Србији, са којима смо успели да спроведемо нашу прву акцију. Најзначајније и најактивније особе у удружењу су Иван Аксентијевић и Даница Новачић, али поред доктора имамо и друге профиле, јер иако су оснивачи лекари не желимо да ово буде ексклузивно докторска организација, већ удружење свих Срба који желе да се укључе и помогну да се поправи медицина у Србији.

На који начин САМА подржава своје активности?

Организација је у оквиру прве акције користила личне контакте, те слала позивнице члановима дијаспоре поштом или и мејлом. Највише пара успели смо да скупимо на једној забави, што је и основни вид скупљања средстава, која је одржана код доктора Аксентијевића. Планирамо да направимо један скуп за прикупљање средстава у Њујорку, организујемо једну шетњу у Вашингтону, и планирамо да почнемо да тражимо веће спонзоре, не само америчке и српске компаније и организације, наравно и у Србији. Почињемо да растемо, не тражимо само донације од приватних личности, већ почињемо са неким већим циљевима.

Организација САМА успела је да спроведе дивну акцију, којом су сви били усхићени?

Са парама које смо дали партнерима у Србији направљено је много више него што смо очекивали, јер је то покренуло одређени ентузијазам и код њих. Они су додали вредност у разним облицима, и од једног јако урушеног одељења направљено је дивно одељење које ће задовољити и пацијенте и оне који тамо раде. То је једно психијатријско одељење „Лазе Лазаревића“, а пошто у психијатрији немате машине нити лабораторије, већ су више у питању прича и лекови, врло је битно да ти људи живе и раде у пристојном окружењу, и то је сада постигнуто у болници „Лаза Лазаревић“.

Што се тиче будућих планова и пројеката, САМА има много идеја, а у Србији су потребе у том смислу веома велике?

С обзиром на то да сада тражимо и грантове од других организација које желе циљано да дају паре, практично тражимо партнере и у Србији и овде. Тражимо нешто што се зове „Cost effective“, а то значи да се са најмање пара постигне велики учинак, да се највише могуће уради и поправи. Помињем увођење клима уређаја у постоперативном одељењу једне болнице, евентуално спирометрије у Крагујевцу, као и пројекте за помоћ аутистичној деци.

Check Also

За оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори издвојено 20.000.000 динара

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је …