srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Порфирије нови загребачко-љубљански митрополит

Нови митрополит загребачко-љубљански Порфирије преузео је ту епархију Српске православне цркве и позвао вернике у Хрватској и Словенији да остварују права која им гарантују ове две чланице Еуропске уније, „и хришћанство“.

mitropolit porfirijeНа крају тросатне свечаности у Саборној цркви Преображења Господњег у Загребу, која је почела богослужењем, а наставила се обредом увођења у службу, митрополит Порфирије примио је жезло епархије од поглавара СПЦ-а партијарха Иринеја.

Он је захвалио присутнима, међу којима је био велики број пријатеља и верника, представника власти, као и старешина верских заједница, и рекао да ће следити јеванђељски пут, неговати јединство у Христу и заговарати љубав међу верницима и народима.

Српски патријарх Иринеј пожелео је митрополиту Порфирију успех, пре свега у апостолском и мисионарском раду, да кроз Христову љубав води свету мученичку епархију и да сачува идентитет свог народа, његов
говор и писмо, наводи Хина.

Патријарх Иринеј је изразио наду да ће у земљи у коју долази Порфирије бити довољно места за све који живе и који су у њој живели. Митрополит Порфирије је рекао да ће настојати да јача самосвест верника и људи, јер је, како је казао, очување духовног идетитета предуслов живота у сваком смислу и да је самосвест услов за
препознавање сваког другог као себе.

У своје митрополитске обавезе убројио је политичко деловање у смислу неговања заједничког добра, а не свекодоневне политике.

Црква није одвојена од друштва, а угрожене породице, разне врсте екстремизама, пад наталитета, загађење животне средине, пољуљане и угрожене многе традиционалне вредности траже заједничко деловање свих, казао је митрополит Порфирије.

Он је позвао вернике у Хрватској и Словенији да остварују права која им гарантују те државе чланице Еуропске уније и хришћанство.

Истичући своју посвећеност дијалогу, казао је да је пре свега Србин који воли свој народ, али и сваког другог човека као „икону Божју“ и додао да је свестан да ће на обе стране бити оних који ће „бацати камење на мостоградитеље“.

На такво га деловање, каже, упућује и Петар Прерадовић, на чијем тргу се налази Саборни храм, који је својим животом спајао народе.

Неће ми бити тешко да волим бели и опевани Загреб и то јавно, а не тајно као што пева Арсен Дедић, особа која, такође, спаја народе, казао је митрополит Порфирије и захвалио се хрватској јавности због тога што му је медијски препремила дивну добродшлицу.

Свечаности су присустововала 22 поглавара православних цркава међу којима и поглавар Кипарске православне цркве и Атниохијске православне цркве из Сирије, јавља Хина.

Католичку цркву представљали су загребачки надбискуп кардинал Јосип Бозанић, апостолски нунције Алесандро д`Ерико, набискуп љубљански Маријан Липовшек, београдски надбискуп Станислав Хочевар и други.

Из Републике Србије на свечаности су били изасланица председника Републике Јасмина Митровић Марић, потпредседник Владе и министар спољњих послава Ивица Дачић, министар правде и државне управе Никола
Селаковић и министар омладине и спорта Вања Удовичић.

Свечаности су присуствовали и загребачки градоначеник Милан Бандић, председник Српског националног већа Милорад Пуповац и други.

Новоизабрани митрополит загребачко-љубљански др. Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. у Бечеју. Гимназију је завршио у Новом Саду, замонашен је у манастиру Високи Дечани, а дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 1986. године.

Након постдипломских студија у Атини 1990. долази за игумана манастира у Ковиљу, где развија терапијску заједницу „Земља живих“, која данас има више од стотину штићеника у камповима широм Србије.
Године 1999. године изабран је за Епископа јегарског, викара Епархије бачке. Дао је кључни допринос покретању низа радијских и телевизијских емисија које се баве религијским темама, пише на сајту СПЦ-а.

Године 2010. утемељује свештеничку службу у Војсци Србије.

Check Also

Завршена обука из веб новинарства за новинаре и представнике удружења из региона

Осморо новинара и представника удружења из региона завршило је једномесечни курс веб новинарства који је …