srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Вести >>> Посао за стручњаке из Србије и дијаспоре

Посао за стручњаке из Србије и дијаспоре

Влада Србије намерава да укључи стручњаке из дијаспоре у листу од хиљаду високостручних кадрова који представљају услов реализације уговора за изградњу фабрике чипова са компанијом „Мубадала“ из Уједињених Арапских Емирата.

Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону ће у наредном периоду настојати да српски инжењери за високе технологије у свету добију потребне податке и техничке детаље како би могли да се одазову апелу матице.

„Један од приоритета Владе Србије су развој и улагања у високе технологије. Крајње је време да се озбиљно и активно приђе нашим стручњацима из дијаспоре и ова влада ће то учинити. Не само у овом конкретном случају, потребно је направити стратешки план“, изјавила је Славка Драшковић, директорка Канцеларије засарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Представници Владе Србије су од неколико државних факултета већ тражили информације о потенцијалним кадровима потребним да би се ова инвестиција реализовала.

Декан Електротехничког факултета Бранко Ковачевић је у рекао да ће за састављање листе од велике користи бити списак алумни организације факултета који садржи и београдске студенте који су се у међувремену иселили из Србије.

На основу контаката које Канцеларија за дијаспору има са стручњацима Србима, посебно из Сједињених држава, али и на основу раније урађених истраживања, интересовање за повратак увек постоји. Једна анкета коју је спровео Инфостуд је показала да код 60% испитаника постоје изгледи за враћање у Србију, а тај проценат се повећава на чак 98% услед постојања адекватне пословне понуде.

Будући инвеститори ће у наредном периоду доставити структуру фабрике за коју се зна да ће бити високоаутоматизована.

Компанија „Мубадала“ из УАЕ има две фабрике, у Сингапуру и Немачкој, а у Америци је у изградњи. За обезбеђивање научне инфраструктуре компаније уложено је до сада око милијарду долара. Отварање фабрике у Србији подразумева и интензивну сарадњу са нашим факултетима из области природних и техничких наука. У Уједињеним емиратима фабрика микрочипова није изграђена управо због недостатка високообразованих кадрова.

Check Also

Видовдански виртуелни скуп представника српске дијаспоре из САД

Представници српске дијаспоре из Сједињених Америчких Држава окупили су се на виртуелном скупу како би …