srlaten

Посао за стручњаке из Србије и дијаспоре

Влада Србије намерава да укључи стручњаке из дијаспоре у листу од хиљаду високостручних кадрова који представљају услов реализације уговора за изградњу фабрике чипова са компанијом „Мубадала“ из Уједињених Арапских Емирата.

Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону ће у наредном периоду настојати да српски инжењери за високе технологије у свету добију потребне податке и техничке детаље како би могли да се одазову апелу матице.

„Један од приоритета Владе Србије су развој и улагања у високе технологије. Крајње је време да се озбиљно и активно приђе нашим стручњацима из дијаспоре и ова влада ће то учинити. Не само у овом конкретном случају, потребно је направити стратешки план“, изјавила је Славка Драшковић, директорка Канцеларије засарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Представници Владе Србије су од неколико државних факултета већ тражили информације о потенцијалним кадровима потребним да би се ова инвестиција реализовала.

Декан Електротехничког факултета Бранко Ковачевић је у рекао да ће за састављање листе од велике користи бити списак алумни организације факултета који садржи и београдске студенте који су се у међувремену иселили из Србије.

На основу контаката које Канцеларија за дијаспору има са стручњацима Србима, посебно из Сједињених држава, али и на основу раније урађених истраживања, интересовање за повратак увек постоји. Једна анкета коју је спровео Инфостуд је показала да код 60% испитаника постоје изгледи за враћање у Србију, а тај проценат се повећава на чак 98% услед постојања адекватне пословне понуде.

Будући инвеститори ће у наредном периоду доставити структуру фабрике за коју се зна да ће бити високоаутоматизована.

Компанија „Мубадала“ из УАЕ има две фабрике, у Сингапуру и Немачкој, а у Америци је у изградњи. За обезбеђивање научне инфраструктуре компаније уложено је до сада око милијарду долара. Отварање фабрике у Србији подразумева и интензивну сарадњу са нашим факултетима из области природних и техничких наука. У Уједињеним емиратима фабрика микрочипова није изграђена управо због недостатка високообразованих кадрова.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …