srlaten

Посета мађарског амбасадора

Директорка владине канцеларије за дијаспору и Србима у региону, др Славка Драшковић састала сe са амбасадором Мађарске Оскаром Никовицем и трећим секретаром Амбасаде Миром Вујић.

slavka draskovic
Славка Драшковић са амбасадором Мaђарске Оскаром Никовицем

Током састанка било је речи о положају српске мањине, првенствено у Мађарској, али и у региону. Посебно је разговарано о проблему финансирања школе Никола Тесла, која је део система јавног образовања Мађарске за националне мањине и финансира се из државног буџета. Амбасадор Никовиц је објаснио разлог проблема у финансирању српске школе и изразио је уверавања да ће се проблем ускоро решити.

Разговарано је и о политичком учешћу  представника српске мањине у Мађарској, с обзиром да је Парламент Мађарске 2011. усвојио Закон о правима народности, којим је предвиђено да народности под олакшавајућим околностима добију своје посланике у парламенту. У случају мањинских заједница који због броја својих припадника нису у могућности да имају посланика, они могу делегирати свог портпарола са правом да износи своје ставове али без права гласа.

Саговорници су се сложили да је питање мањина веома важно и да заслужује посебну пажњу и на билатералном и на мултилатералном нивоу, укључујући и институције ЕУ.

Овај састанак је био један у низу редовних консултација, које ће се у даљем периоду редовно одржавати.

Check Also

Гујон из Чикага: Српска је темељ и уточиште свим Србима западно од Дрине који су у њој нашли спокој и слободу

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону присуствовао је  синоћ у Чикагу …