srlaten

Посета Србима у Мађарској

На позив Српске црквене општине у Будимпешти Растко Јанковић, руководилац Сектора за културну, просветну и научну сарадњу с дијаспором био је у службеној посети у Мађарској.

rastko

У организацији Црквене опшине отворио је изложбу наше познате уметнице Татјане Бандовић која је излагала у галерији у простору Задужбине Текелијанум у Будимпешти. Том приликом сусрео се са председником ЦШО Миланом Кићевцем.

rastko1

Растко Јанковић се састао са Љубомиром Алексовим, председником Самоуправе Срба у Мађарској и представницима овог удружења и предао књиге за библиотеку Самоуправе у оквиру пројекта Канцеларије у сарадњи с Народном библиотеком Србије и Удружењем издавача и књижара Србије.

Књиге су набављене у посебном откупу у оквиру програма за очување српског културног идентитета а намењене су попуњавању библиотечких фондова Срба у дијаспори и региону.

rastko2

Такође, Растко Јанковић посетио је амбасаду Републике Србије и са дипломатским представницима амбасадором Радетом Дробцем и Јеленом Цвијановић разговарао о битним питањима везаним за српску заједницу у Мађарској.

Растко Јанковић посетио је и српску школу и гимназију Никола Тесла у Будимпешти, где је разговарао са директорком Јованком Ластић и ученицима. Деци предшколског узраста однео је на поклон известан број комплета уџбеника и дидактичког материјала. У школи има више од 300 ученика различитог узраста који похађају наставу на српском језику.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …