srlaten

Посета Србима у Вуковару

Директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић, у оквиру јучерашње прве посете Хрватској, састала се у Вуковару са представницима српске националне заједнице.

Током разговора у Заједничком већу општина упознала се са дугогодишњом проблематиком српске заједнице истакавши како је затечена стањем у којем се она налази. Приметан је осећај опште несигурности, рекла је Драшковићева додајући како од хрватске државе очекује да реагује на све међунационалне и међуверске говоре мржње, те како се и Република Србија мора активно укључити у решавање питања српске заједнице.

У име домаћина, председник ЗВО Драган Црногорац је нагласио како су директорки Канцеларије за сарадњу са дијаспором, осим проблематике која отежава статус српске заједнице у Хрватској, презентовали и неке од својих иницијатива, попут сарадње на привредном нивоу, која би, према његовим речима унапредила односе са матичном државом те помогла опстанку и останку српског народа у Хрватској.

Састанку у седишту Заједничког већа општина присуствовали су и његови потпредседници, односно заменици жупана Ђорђе Ћурћић и Јован Јелић, саборски заступник Миле Хорват, заменик градоначелника Вуковара Дејан Дракулић.

Директорка Канцеларије за дијаспору РС стигла је у ЗВО у пратњи Генералног конзула Србије у Вуковару Живорада Симића и конзула Владимира Марјановића.

Након састанка, директорка Канцеларије је у пратњи председника ЗВО Драгана Црногорца, посетила Основну школу “Никола Андрић” у Вуковару у којој се настава одвија и на српском језику и писму.

У разговору са директором школе Жељком Ковачевићем сазнала је нешто више о самој школи, њеним потребама као и моделима образовања у Хрватској. ОШ “Никола Андрић” једина је необновљенашкола у Вуковару, а према речима председника ЗВО Драгана Црногорца њена обнова отпочеће најкасније до септембра ове године.

Check Also

За оснивање нових школа и одељења допунске наставе српског језика у дијаспори издвојено 20.000.000 динара

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону донело је …