srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Посета српских ђака Солуну

Генерални конзулат Републике Србије у Солуну, 18. маја 2018. године, посетила је група ђака из Србије и српских допунских школа из Швајцарске и Хрватске, у оквиру њихове вишедневне посете Солуну.

Ова посета реализована је у заједничкој организацији наставника тих школа и наставника српске допунске школе у Солуну. После поздравних речи добродошлице Синише Павића, генералног конзула у Солуну, а затим и кратког представљања историјата школа, ученици су извели пригодан програм, посебно припремљен за ову прилику. Скуп у Конзулату завршен је у пријатељском разговору и договором око њиховог заједничког наступа са ученицима допунске школе у Солуну, на Фестивалу вишејезичности, одржаном у Солуну, 19. маја, на ком су заједнички извели сплет песама на српском језику. Током посете деца су обишла Солун, посетила српско гробље Зејтинлик , на коме су отпевали песму Тамо далеко .

Деца која су учествовала у овој посети, носила су испред својих школа  велики број књига за децу домаћине као и за Конзулат у Солуну и поклоне које су оставили на Зејтинлику. Издања су уручена деци домаћинима који уче српски језик у Солуну као и у школи у Картарини, у оквиру посете 19. маја, и у њој је одржан квиз из познавања историје о Првом свестском рату. Домаћин сусрета била је учитељица српског језика Ана Џогановић.

Такође, на Фестивалу вишејезичности, поред наступа ученика српских допунских школа, у циљу представљања српског језика на фестивалу, Генерални конзулат Републике Србије у Солуну припремио је презентацију ,,Рад српског конзулата у Солуну и историјат српских школа у Солуну, а група српских жена приредила је штанд где су изложени промотивни материјали из Србије.

Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону подржало је ову посету са издањима књига Наше благо и Хероји и хероине ћирилице, намењеним деци домаћинима.

  

Check Also

Међународна уметничка колонија „Ластва-Требиње“

У туристичком комплексу „Град сунца“ код Требиња је у протеклих неколико дана организована је међународна …