srlaten

Посета завичају

Фолклорни ансамбл „Авала“ из Аустралије, који је у саставу црквено-школске општине „Свети Сава“ у Мелбурну, допутовао је први пут у Србију, а домаћини су му млади из КУД „Михајловац“ из Смедерева.

На свечаности која је тим поводом приређена, добродошлицу члановима фолклорног друштва из Мелбурна пожелели су Александар Влајковић, заменик директора Канцеларије за дијаспору и Србе у региону и Бранче Стојановић, председник Скупштине општине Смедерево.

„Посета завичају је најбољи начин да се одупремо асимилацији у новим срединама, јер се посетом земљи предака развија љубав према завичају, а то је и добра прилика да се научи матерњи језик, који је најбоље средство за очување националног идентитета. Дружењем са вршњацима рађају се животна пријатељства, јер се она настављају дописивањем и узвратним посетама“, рекао је Влајковић.

Гордана Станимировић је подржала иницијативу организовања Светског фестивала српског фолклора који ће се наредне године одржати на планини Јавор, у оквиру Сабора српске омладине матице и дијаспоре. и рекла да ће на њему учествовати и представници из Аустралије.

У разговору са Јасном Станојев, самосталним саветником Канцеларије, Гордана Станимировић је подржала иницијативу организовања Светског фестивала српског фолклора који ће се наредне године одржати на планини Јавор, у оквиру Сабора српске омладине матице и дијаспоре. Она је рекла да ће на тај скуп доћи и неко српско фолклорно друштво из Аустралије.

У оквиру своје посете, „Авала“ је у Дому културе у Михајловцу приредила врхунски уметнички програм у коме је учествовао и ансамбл „Михајловац“. КУД „Авала“ из Мелбурна ће представити своју игру низом концерата широм Србије.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …