srlaten

Посланици СПО за српски у школама

извор: Франкфуртске вести

Јохан Мајер, посланик у скупштини Аустрије, писао министарки образовања Клаудији Шмит. За добру интеграцију, поред знања немачког, деци српског порекла важно је знање матерњег језика и учење ћирилице, истиче Мајер.

izvor: sh.wikipedia.org
[blockquote_left] Раздвајање језика

Савез Срба у Аустрији и Заједница српских клубова у Бечу појачали су своје активности на пољу уверавања аустријских власти да је потребно да се уведе настава на српском језику за ђаке српског порекла, уместо досадашње наставе на „вештачком“ БКС језику. У школама широм Аустрије ђацима пореклом с простора бивше Југославије помаже се у оквиру наставе савладавање градива на БКС језику. Српска удружења сматрају да Срби, пошто су, после Немаца, највећа страна заједница у Аустрији, треба да добију право да њихова деца уче српски језик. После пријема Хрватске у ЕУ хрватски је постао званичан језик Уније, па ће и Аустрија морати да се прилагоди томе, тако да ће сигурно у наредној школској години бити још интензивнија дискусија о настави на БКС-у, односно раздвајању језика с простора бивше Југославије. [/blockquote_left]

У дискусију о замени актуелне наставе на босанско-хрватско-српском (БКС) језику у аустријским школама укључили су се и посланици Социјалдемократске партије Аустрије (СПО). Председник групе пријатељства Аустрија-Србија Јохан Мајер упутио је министарки образовања, уметности и културе Клаудији Шмит посланичко питање ту тему. Он је навео да је, за добру интеграцију, поред знања језика земље домаћина, важно знање матерњег језика у речи и писму, а код српског језика је, према оцени лингвиста, важно и учење ћирилице у оквиру наставе. Тиме се, како је подвукао Мајер, чува културни идентитет. С тим у вези је посланик СПО затражио од министарства одговор на више питања. Он је упитао колико у Аустрији постоји наставника који у школама предају српски језик и које образовање је потребно наставницима. Мајер жели да зна колико од тих обучених наставника има право да предаје ћирилицу у школама. Такође, он пита колико је деце у прошлој школској години похађало наставу на српском језику и колико их је учило ћирилицу.

Мајер је даље затражио да му се проследе подаци у колико основних школа је прошле школске године предаван српски језик, колико сати и да ли је било и наставе ћирилице. Желео је да зна и колико ђака је похађало српски у оквиру редовне наставе, а колико изван редовног наставног програма. Поред тога је Мајер упитао и колико је ђака на матурирало на српском и који се страни језици предају у пословним школама, односно на занатима. Посланик СПО-а је даље желео да зна колико је аустријских школа прошле године у оквиру програма ЕУ договорило са српским школама интензивно учење језика. Мајер је упитао и које будуће мере министарство планира да спроведе у вези с проширењем наставе на страним језицима, посебно на српском, као и програма размене ђака и стипендија са српским школама за идућу школску годину.

На крају је тражио одговор на питање колико особа, према проценама министарства, у Аустрији зна српски језик у речи и писму. На посланичко питање министарка је дужна да одговори најкасније до 5. септембра.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …