srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

После бала, платформа за јачи глас

извор: dijaspora.rts.rs

Аустријско-српско друштво успешно је окончало текућу годину, уз бројне новине које ће допринети даљем ширењу партнерства ове организације и уједињењу српске дијаспоре у Аустрији.

Учесници бала

Аустријско-српско друштво (АСД) завршило је припреме за седамнаести Светосавски бал који ће се 24. јануара 2014. одржати у Паркхотел Сцхоенбрунн у Бечу. Бал ће отворити чланови СКУД Карађорђе из Беча, под руководством Сање Јовановић. Одевени у беле хаљине и тамна одела, плесаће уз Српски квадрил Јохана Штрауса Млађег, у извођењу пијанисткиње Јоване Мисаљевић, пише у саопштењу АСД-а.

АСД и агенција Ирене Марковић потписали су недавно споразум о сарадњи, који има за циљ међусобну подршку у заједничким пројектима, да поспеши активности две организације и допринесе бољем имиџу српске заједнице у Аустрији.

„Наша визија за 2014. је оснивање једне „српске саветодавне платформе“ у којој су све српске организације у Аустрији заступљене, која ће бити основана на савременим демократским принципима, у којој је сваки глас равноправан и у којем ће већина чланства одлучивати о позицији и будућности Срба у Аустрији.

Стијаковић МаркоПотписивање споразума о сарадњи са Иреном Марковић је за АСД део наше стратегије и важан корак за даље ширење наше партнерске мреже. АСД на тај начин наставља ширење чланства-партнерства и показује на делу да Срби и те како могу да буду сложни. Подсећам да АСД данас има исте споразуме са Српским културним форумом, тениским спортским друштвом АС, организацијом српских студената у иностранству (ОССИ) и од сада и са агенцијом Ирена Марковић“, истакао је Марко Стијаковић, председник АСД.

Оливер Настасијевић каже да је ова организација средином године основала и Савет АСД-а, чији је он директор. У Савету су четири истакнута члана српске заједнице у Аустрији-Даринка Хрњез (Тим Штронах), Константин Добриловић (Хришћанско слободарска платформа, ЦФП) и Александар Дими (Социјалдемократско удружење привредника, СWВ).

Циљ Савета АСД је да омогући директно повезивање АСД са свим релевантним иституцијама Аустрије.

Председник АСД др Марко Стијаковић и председник СКФ Драган Мишковић организовали су састанак на коме је учествовало 8 српских организација у Аустрији. Главна тема је била сарадња, заједничко наступање и теме које су директно везане за позицију и положај Срба у Аустрији.

После вишесатне дискусије конкретизовани су предлози за заједничко наступање и сарадњу, те је договорено да се разговори наставе у фебруару. На скупу је била и представница амбасаде Републике Србије у Републици Аустрији, Итана Павићевић-Јеремић.

Check Also

Гујон на Спасовдан са Србима у Румунији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон у дводневој је …