srlaten

Пословни форум: мислите на Србију

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић  је  Штутгарту учествовао на пословној конференцији под слоганом „Мислите на нове могућности, мислите на Србију“, где је разговарао са представницима немачких компанија заинтересованих за улагања у Србији. Вучић је разговарао и са председником Владе покрајине Баден-Виртемберг Винфридом Кречманом о европским интеграцијама Србије, економској сарадњи и инвестицијама компанија из те покрајине у нашој земљи. Србија и Баден-Виртемберг  имају најбоље односе, а  у тој немачкој покрајини живи велики број Срба, који су на најбољи начин интегрисани у друштво, рекао је премијер.

ALEKSANDAR VUCIC I VINFRID KRECMAN

Премијер Александар Вучић оценио је, на крају посете Штутгарту, да је ово био одличан дан за Србију, наводећи потврду спремности немачких компанија да инвестирају у нашу земљу, а такође и потврђену подршку на путу Србије ка ЕУ.

Вучић је сумирајући резултате једнодневне посете Штутгарту, назначио да је покрајина Баден-Виртемберг једна од најбогатијих у Немачкој, да има 11 пута већи БДП од Србије и истакао да је презадовољан разговорима које је имао са Винфридом Кречманом о унапређењу српског образовања и доласку инвеститора у нашу земљу.

Премијер је назначио да су добре вести и добри резултати ти, када вас БОШ хвали на пословном форуму и каже да ће наставити да инвестира у Србију или када су са Мерцедесом постигнути конкретнији договори о изласку на трећа тржишта и „креће израда оних аутобуса за које су многи говорили да је била измишљотина у изборне сврхе“. Премијер је рекао и да ће до краја фебруара са Београдом бити потписани први уговори, затим ће заједно ићи у Абу Даби и друга тржишта и додао да очекује да наши аутобуси тамо пронађу купце. Како је навео премијер, разговарало се и са представницима КАЗ-а и сарадњи са Заставом камиони и као посебно је истакао покретање доласка малих и средњих предузећа у Србију.

Претходно је премијер имао разговоре са  Винфридом Кречманом, који је нагласио да је та покрајина увек подржавала Србију на европском путу и да ће то чинити и у будућности.  Кречман је рекао да су слобода, мир, безбрижна будућност, трговина и напредак плодови Европске уније и да су намењени свим људима који у њој живе.

„Зато је покрајина Баден Виртемберг увек подржавала Србију на европском путу и то ће чинити и у будућности“, истакао је Кречман, а премијер Србије се сагласио са својим домаћином да су Србија и Баден Виртемберг увек имале најбоље односе, и подсетио да у тој немачкој покрајини живи велики број Срба, који су на најбољи начин интегрисани у друштво.

Српски премијер се уједно захвалио Кречману на помоћи компанија из Баден Виртемберга током поплава, као и на подршци коју ова покрајина пружа Србији на европском путу. Кречман је прихватио позив председника српске владе да посети Србију, наведено је у владином саопштењу.

„Мислите на нове могућности, мислите на Србију“

Пословни форум „Мислите на нове могућности, мислите на Србију“ је отворио министар за Европу и међународне послове покрајине Баден-Виртемберг у Већу савезних покрајина, Петер Фридрих који је такође нагласио да та покрајина и Србија имају традиционално добре односе засноване на личним везама и да стратешке односе треба развијати, како у области привредне сарадње, тако и у свим другим областима.

„ЕУ је потребно проширење, јер ће је то учинити јачом и стабилнијом. Стога ће представници покрајине Баден-Виртемберг у петак предати иницијативу у Већу савезних покрајина да се што пре отворе прва поглавља за Србију. Процес придружења је дуготрајан и зато треба што пре радити на сваком његовом делу“, закључио је Фридрих.

Он је истакао да је Србија на добром путу и да су фирме из Баден Виртемберга то препознале, додајући да је компанија Бош до сада уложила 70 милиона евра у развој својих погона у Србији.

Вучић је представнике немачких компанија упознао са економским и законским реформама које спроводи српска Влада, нагласивши да Србија неће одустати од тешких мера у циљу оздрављења српске економије. Он је истакао да Србија нуди добре услове инвеститорима, боље од многих земаља у региону и подсетио да имамо споразум о слободној трговини са земљама ЕУ, Руском Федерацијом, Казахстаном, Белорусијом, Турском.

„То је тржиште од једне милијарде људи до кога можете доћи преко својих представништава у Србији“, истакао је Вучић и захвалио на подршци европском путу Србије.

Током учешћа на конференцији у Штутгарту, Вучић је имао велики број састанака међу којима и са представницима највећим компанијама из овог региона Дајмлером, БОШ-ом, а своја искуства са пословањем и условима пословања у Србији пренеле су немачке компаније које већ поседују фабрике у Србији.

Пословни форум је отворио министар за Европу и међународне послове покрајине Баден- Виртемберг у Већу савезних покрајина Петер Фридрих, који је том приликом нагласио да Србија и та немачка покрајина имају традиционално добре односе засноване на личним везама.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …