srlaten

Постављање дигиталног геопортала о историји Срба у Бечу (1741-1918)

У свечаној сали једне од аустријских католичких цркава у Бечу је 27. марта 2019. године представљен пројекат „Дигитални геопортал о историји Срба у Бечу“, који обухвата период од 1741. до 1918. године.

ФОТО: dijaspora.tv

Пројекат су презентовали проф. др Михаило Поповић (Аустријска академија наука и уметности, Институт за истраживање средњег века), Златан Стојадиновић (Универзитет у Бечу) и др Рајнер Симон (Аустријски институт за технологије / АИТ, Беч).

Аутор пројекта и научни сарадници су објаснили да дигитални портал обухвата податке о раду и животу 300 знаменитих Срба у Бечу, који су подељени у три категорије – личности из области науке, уметности и литературе, не само у српским и аустријским, него и међународним оквирима; знамените личности (племићи, трговци, уметници, чиновници) који су као држављани Хабзбуршког царства од значаја у истраживању историје Аустрије, а посебно града Беча; знамените личности, држављани Србије или Турског царства, који су од значаја за истраживање историје Срба.

Портал тренутно обухвата 200 личности, чији се подаци уносе у базу података  (http://www.openatlas.eu), при чему ће заинтересованима приступ бити омогућен по окончању истраживачког пројекта – 30. јуна 2019. године. Подаци ће бити доступни за претрагу преко изабраних геокарти. Функција претраге омогућиће преглед свих личности, као и претрагу одређеног сегмента везаног за конкретну личност (биографија, место становања или галерија слика). Претрага се, такође, може вршити по местима означеним на карти и без претходног уношења личности за претрагу.  Интернет-сајт: https://orthodoxes-wien.oeaw.ac.at

Информације на порталу биће на енглеском језику, како би био доступан најширем могућем аудиторијуму.

Пројекат су подржали Аустријска академија наука и уметности, АИТ, као и  Магистрат 7 Града Беча (Одељење за културу, науку и истраживање), који обезбедио субвенцију од 13.000 евра, а са наше стране САНУ, Музеј града Београда, Народна библиотека Србије и Библиотека Матице српске.

Презентацији је испред Амбасаде присуствовао министар саветник Г. Брадић, који се ауторима и сарадницима захвалио на реализацији овог важног научно-историјског пројекта.

 

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …