srlaten

Постављена спомен-плоча на кући Диане Будисављевић у Инзбруку

На „Обексер-Хаусу“, родној кући Диане Будисављевић у  улици Марије Терезије у центру Инзбрука, 7. априла постављена је спомен-плоча захвалности на којој пише да је ова хероина, рођена Обексер (1891-1978), супруга загребачког лекара српског порекла Јулијана Будисављевића, спасила на хиљаде, претежно српске деце, из логора фашистичког усташког режима Независне државе Хрватске.

„Тек неколико година након њене смрти, Дианин хуманитарни ангажман је постао познат и у њеном родном граду. Овом плочом град Инзбрук одаје почаст овој храброј жени“, пише на плочи.

Одлуку о постављању спомен-плоче донео је Сенат града Инзбрука у новембру прошле године, захваљујући иницијативи коју су пре 11 година покренули Социјалдемократски покрет ослободилаца Тирола и Српска православна омладина Инзбрук (СПОЈИ) и истрајно радили на томе да ову идеју преузме Град Инзбрук.

Организација СПОЈИ честитала је градоначелнику Инзбрука Георгу Вилију и члановима Сената и Одбора за културу града Инзбрука, као и свим суграђанима на овом историјском догађају.

„Кроз прошлогодишње одлуке за преименовање градског вртића по Диани, као и за коначно постављање спомен-плоче, Ви сте доказали да је наш град Инзбрук одлучан у томе да се супротстави тамним страницама Другог светског рата и да је спреман да спроводи савремену и у јавном простору присутну културу сећања“, наводи се у саопштењу СПОЈИ.

 

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …