srlaten

Потписан Меморандум о сарадњи са Српском

Меморандум о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Српске ради јачања веза матице и припадника дијаспоре са територије Републике Србије и Републике Српске потписан је на заједничкој седници влада у Бањалуци.

Овај документ, који су потписали директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Српске Игор Видовић, усвојен је на иницијативу Канцеларије.

Србија и Српска ће подржавати и унапређивати међусобну сарадњу ради успостављања заједничких стратешких опредељења Републике Србије и Републике Српске према српској дијаспори, у циљу јачања веза матице и припадника дијаспоре. Меморандум предвиђа формирање оперативног одбора за сарадњу.

Одбор ће припремити стратегију којом ће се ближе одредити однос према дијаспори обе стране и утврдити конкретне активности за реализацију циљева меморандума.

Предвиђа се подстицање економског и привредног развоја Републике Србије и Републике Српске и стварање услова за привлачење страних инвестиција, нарочито инвестиција припадника српске дијаспоре који су стекли имовину у иностранству, а који ће имати предност у односу на друге стране инвеститоре јер познају језик, културу и локалне пословне обичаје.

Србија и Српска ће радити на подстицању и унапређењу међусобних односа и сарадње између културно-уметничких и других удружења и организација у дијаспори. Меморандум предвиђа стварање услова за унапређење учења српског језика и очување ћириличног писма, нарочито путем обезбеђивања уџбеника, књига, дидактичког материјала и других извора за учење. Такође, заједно ће подржавати пројекте организација српске дијаспоре који имају за циљ очување националног, културног и верског идентитета у дијаспори.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …