srlaten

Потребни српски културни центри у иностранству

Оснивање српских културних центара у иностранству била је тема округлог стола у Министарству културе и информисања, на коме су присуствовали директорка Канцеларије др Славка Драшковић, министри културе и просвете Братислав Петковић и Жарко Обрадовић и представници Министарства спољних послова. Договорено је да се оснује радно тело и направи платформа за овај пројекат.

Директорка Канцеларије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић рекла је да се предлог о оснивању културних центара појавио током недавног заседања Скупштине дијаспоре.

„Српски културни центри помогли би нашој дијаспори у раду на поправљању имиџа Србије у свету. Срби из Аустрије су истакли непоходност да у Бечу имају просветно-информативни центар“, рекла је др Драшковић.

Министар просвете Жарко Обрадовић упозорио је на проблем недостатка средстава и подсетио да се гасе дипломатско-конзуларна представништва у многим државама. Он је предложио да Министарство спољних послова процени где би било најпотребније да се оснују културни центри.

Славица Трифуновић, помоћница Министра културе,  је рекла да у Лондону, Прагу и Риму постоје простори који би могли да се искористе за овај пројекат и да треба направити списак где још постоји таква могућност како би се постигла уштеда.

„Формирање културних центара је пројекат у који треба укључити више министарстава јер, кроз културну сарадњу, промовисали би се и привреда и туризам, па и политика Републике Србије“, изјавила је Трифуновић.

Саговорници су се сложили да овај пројекат треба радити и на принципу реципроцитета јер у Србији постоје бројни инострани културни центри, док Србија има један такав само у Паризу.

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …