srlaten

Повратницима уручене машине: Влада Србије помаже онима који се враћају на огњишта у Посавини (ФБиХ)

АРНО Гујон, директор Управе Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону донирао је јуче пољопривредну механизцију Србима повратницима у Нови Град код Оџака у Федерацији БиХ.

Донација Владе Србије у износу од 34.000 марака садржи седам фреза, 17 моторних пила, 15 тримера, четири прскалице, неколико пластеника, што служи за одрживи повратак Срба на своја предратна огњишта.

– Кроз свој хуманитарни рад сазнао сам да не пате само Срби на Косову, него и Срби у Федерцији БиХ где, такође, тешко живе и тешко се враћају на своја огњишта. Драго ми да смо имали коме да донирамо ову опрему, јер то значи да се Срби враћају својим кућама.

Данас шаљемо слику да јединство и солидарност међу Србима постаје стварност. Обећавам да ћемо убудуће радити још веће ствари за повратнике – нагласио је Гујон.

Помоћ Владе Србије намењена је Србима повратницима у Посавски кантон. Према попису становништва из 2013. године, у општину Оџак вратило се 530, Орашје 300 и Домаљевац само 70 Срба предратних становника тих општина, где је некада живело десетак хиљада српских породица. Они који су се вратили једва састављају крај са крајем, углавном бавећи се пољопривредом.

Чедомир Боројевић из Новог Града, општина Оџак, добио је моторну тестеру.

Check Also

Селаковић и Гујон с дијаспором у седишту СНО у Чикагу

Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је Србима у Чикагу да су држави Србији, као …