srlaten

Пракса за новинаре српских медија и организација из региона

Отворен је јавни позив за пријављивање на бесплатни боравак и обуку за новинаре српских медија и припаднике српских организација и удружења региона. Јавни позив је отворен до 01. октобра.

Удружење новинара Србије (УНС), уз подршку Министарства спољних послова – управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, расписује конкурс за новинаре српских медија и представнике организација и удружења Срба из региона за студијски боравак и десетодневну бесплатну обуку у УНС-у и редакцијама у Србији.

Услов је да кандидати живе у земљама региона и да раде у медијима или удружењима/организацијама у региону који припремају информативни садржај на српском језику. Биографију и кратко мотивационо писмо (не дуже од 1500 карактера) треба послати на електронску адресу vesna.masalovic@uns.rs до 1. октобра 2017. године.

Кандидатима који буду укључени у програм студијске праксе биће омогућен боравак у веб редакцијама у Србији. Осим праксе у медијима, боравиће и у веб редакцији УНС-а. Будуће колеге ће имати обуку на бесплатној онлајн платформи WordPress (Вордпрес) и научити специфичности писања за онлајн издања. Стећи ће основна теоријска и практична знања о ауторским правима на интернету, употреби мултимедијалних садржаја и њиховом пласирању на интернет платформе, о провери информација на интернету, коришћењу инфографике и оптимизацији садржаја за претраживаче (СЕО).

Студијски боравак биће организован у октобру 2017. године. Праксу је подржало Министарство спољних послова – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Студијски боравак новинара из региона уз подршку Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, УНС организује пети пут.

Праксу у београдским редакцијама  2013,  2015. и 2016. године  имали су представници „Српских недељних новина“ и Документационог центра из Мађарске, „Новости“, часописа „Извор“ и “Српско коло” из Хрватске, „Споне“ из Македоније, „Радио Темишвара“ и недељника „Наша реч“ из Румуније, портала indentitet.al и удружења „Морача-Розафа“ и „Свети Јован Владимир“ из Албаније,  портала ИН4С, ТВ „Новог“ и Удружења новинара Црне Горе, „Студентског журнала“ из Босне и Херцеговине  и радија ,,Univox’’ из Словеније.

 

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …