srlaten

Права Срба у региону на дневном реду

Јавно слушање на тему “Политичка и друга права српског народа у региону“ , биће одржано у Дому Народне скупштине сутра (14. фебруара) у 12 сати у Одбору за дијаспору, на иницијативу Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Директорка Канцеларије др Славка Драшковић и Александар Чотрић

Јавном слушању присуствоваће представници осам земаља региона Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Румуније, Албаније и Мађарске, међу којима и председник Републике Српске Милорад Додик.

Најављујући овај догађај директорка Канцеларије Славка Драшковић рекла је да се Срби у региону суочавају са низом проблема и да Србија треба да актуелизује питање њихових права.

„Позвали смо представнике Срба из региона да кажу каква је ситуација са њиховим правима у земљама из којих долазе и предоче шта очекују од државе Србије. Канцеларија је организовала и финансирала њихов боравак у Србији током слушања“, рекла је директорка.

Она је додала да је Канцеларија, у сарадњи са организацијама Срба у региону, саставила документ о ситуацији у свакој земљи региона, са списком нерешених питања и предлозима за њихово решавање.

Председник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић рекао је да је циљ Јавног слушања да дијаспора буде укључена на изради допуна Закона о дијаспори и измени изборног законодавства које би евентуално омогућиле да Срби у региону буду заступљени у Скупштини Србије.

Према попису, у региону живи око 1,9 милиона Срба, односно око 2,1 милиона ако се томе додају и они који нису званично евидентирани.

Check Also

Гујон са студентима на прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Студентском граду

Од раног јутра студенти из Београда обележили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе. …