srЋирилицаlatLatinicaenEnglish
Почетна >>> Актуелно >>> Правда за Крајишнике 2014. године

Правда за Крајишнике 2014. године

Судски процес који крајишки Срби из Америке воде против америчких официра, који су извели прогон нашег народа из Хрватске, могао би да почне у пролеће 2014. – каже Саво Штрбац, сведок на овом суђењу. 

Аутор: Марко Лопушина

Пре десет хиљада крајишких Срба који живе у САД и још 150.000 Срба који су протерани из Хрватске после операције „Олуја“ са нестрпљењем очекују нову одлуку Федералног суда у држави Илиноис поводом њихове тужбе против фирме МПРИ и америчких пензионисаних генерала, твораца ове војне акције у Крајини. Тужбу је 2010. године поднео Сабор крајишких Срба из Чикага, а у септембру те године америчко правосуђе је потврдило да тужба Крајишника “има дубину и озбиљност” и Федерални суд у Чикагу је оглашен надлежним да суди фирми МПРИ и америчким генералима.

 

Тужба Крајишника је поднета против америчке фирме МПРИ и њених генерала, не против Хрватске. Ради се о накнади нематеријалне штете избеглих Срба ради присилног напуштања својих домова и претрпљених траума. Одштетни захтев је око 10 милијарди долара за преко 200.000 прогнаних. Наша тужба је урађена по узору на спор, који су у САД добили Јапанци, амерички држављани интернирани у Америку након бомбардовања луке Перл Харбур 1941. године – каже специјално за “Новости” Богдан Кљаић, представник Сабора.

Крајем прошле године одржана је прва припремна расправа у чикашком суду, када је одлучено да наредна расправа о доказима две стране буде у фебруару. Међутим, друга расправа је одложена, јер Федерални суд у Чикагу чека неке одлуке Врховног суда САД.

У међувремену, Сабор крајишких Срба, како нам је рекао заступник Богдан Кљаић, припрема другу по реду трибину Крајишника у Америци која ће се одржати 31. марта у просторијама Црквено-школске општине „Свети Сава“ у Милвокију, држава Висконсин.

Тема трибине је докле се стигло са тужбом против америчке приватне фирме МПРИ, која је активно учествовала у операцији „Олуја“. Очекујем добар одзив Крајишника, који ће на трибини у Милвокију моћи да постављају питања и добију одговоре какав је данас статус њихове тужбе пред америчким судом. На трибини у Милвокију учествоваће тим адвоката са Робертом Павићем из Чикага на челу, који заступа Крајишнике и који је недавно посетио Београд и Владу Србије – објашњава Кљаић, који очекује да ће Федерални суд у Чикагу нову расправу заказати за април ове године.

Како нам је речено, Федерални суд у Чикагу чека епилог суђења пред Врховним судом САД на коме се одлучује о позитивној пресуди локалних судова у Америци по тужби жртава и избеглица из Заливског рата, које су добиле надокнаду штете за протеривање и трауме због протеривања из Ирака током операције „Пустињска олуја“ 1990. године.

Ако Врховни суд САД потврди ову пресуду по тужби арапских избеглица Федерални суд у држави Илиноис ће поштовати принцип правосудне праксе и наставити судски процес крајишких Срба против америчких генерала из операције „Олуја“ у Хрватској. На новој расправи у априлу обе стране, и Крајишници и генерали МПРИ ће да представе своје доказне материјале о геноциду који су амерички генерали извршили над Србима, односно о њиховој одбрани од те оптужбе – објаснио нам је Саво Штрбац, директор Документационог центра „Веритас“ и стручни сарадник крајишких Срба из Америке.

Крајишници у Америци туже компанију МПРИ и њене сараднике, пензионисане генерале и официре „за учествовање у геноциду и прогону 200.000 Срба из Крајине“, јер је ова агенција „инструирала Хрватску војску у Олуји“ и „учествовала у тој операцији“. Суду је достављен и уговор између МПРИ и Хрватске о обуци хрватских часника и војника. Обуку је вршио бивши амерички активни генерал Ричард Б. Грифит.

Имамо доказе да су фирма МПРИ и њени генерали учествовали у „Пустињској олуји“ 1990. године у Ираку и да су план напада и тактику те операције прилагодили и извели као акцију „Олуја“ у Крајини 1995. године.  Можемо да докажемо да је операција Олуја била организовани, систематски и широко распрострањени напад на цивилно становништво. По узору на јапанске избеглице, које су на суду тражиле и добиле по 25.000 долара одштете и 200.000 Крајишника тражи толико за свој претрпљени страх, трауме и душевни бол због протеривања из својих домова и због изгубљеног завичаја – каже Саво Штрбац.

Како је по америчким прописима могуће да две или више личности заступају велики број људи, тако су тужбу Крајишника поднеле једна Личанка и једна Далматинка, које живе у САД, у име 200.000 својих земљака. Судија Рубен Кастиљо из Федералног суда у Чиикагу је 2010. године прогласио државу Илиноис надлежном за суђење, с обзиром да МПРИ има своје филијале и послове у тој држави, а Срби из Хрватске који су поднели тужбу живе у Чикагу, Милвокију, Рокфорду и околним местима. У овом тренутку ово је једина тужба и једини судски процес у коме Срби туже САД, њене генерале и агенцију за планирање и извођење војних операција, које су за последицу имале страдање нашег народа. Ово је и први судски процес у САД у коме је једна приватна војска изведена пред суд. Сада Сабор крајишких Срба позива све избеглице из Крајине, где год да живе, да доставе своје доказе о геноциду над њима, како би их показали на Федералном суду у Чикагу.

Сабор крајишких Срба активно сарађује са државним институцијама у Србији, а посебно санашим  Документационим центром „Веритас“, који су припремили доказе и документацију за расправе пред америчким судом. Доказе смо предали трима адвокатским канцеларијама са 80 запослених, које заступају крајишнике из Америке. У Београду је недавно био адвокат Роберт Павић, који је од Владе Србије тражио и добио политичку, правосудну, али и финансијску помоћ за рад америчких адвоката Сабора крајишких Срба – открио нам је Саво Штрбац, који ће као човек из колоне избеглица на суду у Чикагу, на главном процесу у пролеће 2014. године, да се појави у својству стручног сведока.

На новој расправи у априлу амерички генерали из фирме МПРИ ће највероватније да донесу доказе којима би показали да су само били саветници Хрватске војске, да нису кршили ембарго и тајно снабдевали Хравтску софистицираним наоружањем, да нису учествовали у војним операцијама против Срба и да у операцији „Олуја“ нису починили геноцид над Крајишницима.

Сви крајишки Срби који су напустили своје домове 4. и 5. августа 1995. године жртве су агресије и имају право на одштету уколико се спор оконча у корист крајишких Срба, без обзира гдје им је тренутно пребивалиште. То је био злочин против човечанства – каже адвокат Роберт Павић из Чикага, који је својевремено у Хагу заступао Биљану Плавшић и у САД бранио др Радована Караџића.

Check Also

Основан Републички савез Удружења „Корени“

извор: Удружење „Корени“ У Сремским Карловцима обележена слава Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и …