srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Правда за Крајишнике 2014. године

Судски процес који крајишки Срби из Америке воде против америчких официра, који су извели прогон нашег народа из Хрватске, могао би да почне у пролеће 2014. – каже Саво Штрбац, сведок на овом суђењу. 

Аутор: Марко Лопушина

Пре десет хиљада крајишких Срба који живе у САД и још 150.000 Срба који су протерани из Хрватске после операције „Олуја“ са нестрпљењем очекују нову одлуку Федералног суда у држави Илиноис поводом њихове тужбе против фирме МПРИ и америчких пензионисаних генерала, твораца ове војне акције у Крајини. Тужбу је 2010. године поднео Сабор крајишких Срба из Чикага, а у септембру те године америчко правосуђе је потврдило да тужба Крајишника “има дубину и озбиљност” и Федерални суд у Чикагу је оглашен надлежним да суди фирми МПРИ и америчким генералима.

 

Тужба Крајишника је поднета против америчке фирме МПРИ и њених генерала, не против Хрватске. Ради се о накнади нематеријалне штете избеглих Срба ради присилног напуштања својих домова и претрпљених траума. Одштетни захтев је око 10 милијарди долара за преко 200.000 прогнаних. Наша тужба је урађена по узору на спор, који су у САД добили Јапанци, амерички држављани интернирани у Америку након бомбардовања луке Перл Харбур 1941. године – каже специјално за “Новости” Богдан Кљаић, представник Сабора.

Крајем прошле године одржана је прва припремна расправа у чикашком суду, када је одлучено да наредна расправа о доказима две стране буде у фебруару. Међутим, друга расправа је одложена, јер Федерални суд у Чикагу чека неке одлуке Врховног суда САД.

У међувремену, Сабор крајишких Срба, како нам је рекао заступник Богдан Кљаић, припрема другу по реду трибину Крајишника у Америци која ће се одржати 31. марта у просторијама Црквено-школске општине „Свети Сава“ у Милвокију, држава Висконсин.

Тема трибине је докле се стигло са тужбом против америчке приватне фирме МПРИ, која је активно учествовала у операцији „Олуја“. Очекујем добар одзив Крајишника, који ће на трибини у Милвокију моћи да постављају питања и добију одговоре какав је данас статус њихове тужбе пред америчким судом. На трибини у Милвокију учествоваће тим адвоката са Робертом Павићем из Чикага на челу, који заступа Крајишнике и који је недавно посетио Београд и Владу Србије – објашњава Кљаић, који очекује да ће Федерални суд у Чикагу нову расправу заказати за април ове године.

Како нам је речено, Федерални суд у Чикагу чека епилог суђења пред Врховним судом САД на коме се одлучује о позитивној пресуди локалних судова у Америци по тужби жртава и избеглица из Заливског рата, које су добиле надокнаду штете за протеривање и трауме због протеривања из Ирака током операције „Пустињска олуја“ 1990. године.

Ако Врховни суд САД потврди ову пресуду по тужби арапских избеглица Федерални суд у држави Илиноис ће поштовати принцип правосудне праксе и наставити судски процес крајишких Срба против америчких генерала из операције „Олуја“ у Хрватској. На новој расправи у априлу обе стране, и Крајишници и генерали МПРИ ће да представе своје доказне материјале о геноциду који су амерички генерали извршили над Србима, односно о њиховој одбрани од те оптужбе – објаснио нам је Саво Штрбац, директор Документационог центра „Веритас“ и стручни сарадник крајишких Срба из Америке.

Крајишници у Америци туже компанију МПРИ и њене сараднике, пензионисане генерале и официре „за учествовање у геноциду и прогону 200.000 Срба из Крајине“, јер је ова агенција „инструирала Хрватску војску у Олуји“ и „учествовала у тој операцији“. Суду је достављен и уговор између МПРИ и Хрватске о обуци хрватских часника и војника. Обуку је вршио бивши амерички активни генерал Ричард Б. Грифит.

Имамо доказе да су фирма МПРИ и њени генерали учествовали у „Пустињској олуји“ 1990. године у Ираку и да су план напада и тактику те операције прилагодили и извели као акцију „Олуја“ у Крајини 1995. године.  Можемо да докажемо да је операција Олуја била организовани, систематски и широко распрострањени напад на цивилно становништво. По узору на јапанске избеглице, које су на суду тражиле и добиле по 25.000 долара одштете и 200.000 Крајишника тражи толико за свој претрпљени страх, трауме и душевни бол због протеривања из својих домова и због изгубљеног завичаја – каже Саво Штрбац.

Како је по америчким прописима могуће да две или више личности заступају велики број људи, тако су тужбу Крајишника поднеле једна Личанка и једна Далматинка, које живе у САД, у име 200.000 својих земљака. Судија Рубен Кастиљо из Федералног суда у Чиикагу је 2010. године прогласио државу Илиноис надлежном за суђење, с обзиром да МПРИ има своје филијале и послове у тој држави, а Срби из Хрватске који су поднели тужбу живе у Чикагу, Милвокију, Рокфорду и околним местима. У овом тренутку ово је једина тужба и једини судски процес у коме Срби туже САД, њене генерале и агенцију за планирање и извођење војних операција, које су за последицу имале страдање нашег народа. Ово је и први судски процес у САД у коме је једна приватна војска изведена пред суд. Сада Сабор крајишких Срба позива све избеглице из Крајине, где год да живе, да доставе своје доказе о геноциду над њима, како би их показали на Федералном суду у Чикагу.

Сабор крајишких Срба активно сарађује са државним институцијама у Србији, а посебно санашим  Документационим центром „Веритас“, који су припремили доказе и документацију за расправе пред америчким судом. Доказе смо предали трима адвокатским канцеларијама са 80 запослених, које заступају крајишнике из Америке. У Београду је недавно био адвокат Роберт Павић, који је од Владе Србије тражио и добио политичку, правосудну, али и финансијску помоћ за рад америчких адвоката Сабора крајишких Срба – открио нам је Саво Штрбац, који ће као човек из колоне избеглица на суду у Чикагу, на главном процесу у пролеће 2014. године, да се појави у својству стручног сведока.

На новој расправи у априлу амерички генерали из фирме МПРИ ће највероватније да донесу доказе којима би показали да су само били саветници Хрватске војске, да нису кршили ембарго и тајно снабдевали Хравтску софистицираним наоружањем, да нису учествовали у војним операцијама против Срба и да у операцији „Олуја“ нису починили геноцид над Крајишницима.

Сви крајишки Срби који су напустили своје домове 4. и 5. августа 1995. године жртве су агресије и имају право на одштету уколико се спор оконча у корист крајишких Срба, без обзира гдје им је тренутно пребивалиште. То је био злочин против човечанства – каже адвокат Роберт Павић из Чикага, који је својевремено у Хагу заступао Биљану Плавшић и у САД бранио др Радована Караџића.

Check Also

Гујон на Спасовдан са Србима у Румунији

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон у дводневој је …