srlaten

Празник дијаспоре у Нишу

Ниш ће бити домаћин 18. Европске смотре српског фолклора дијаспоре и Срба у региону од 17. до 19. маја, која ће окупити 2.000 младих фолклораца српског порекла из Еворпе.

Они ће се представити у хали „Чаир“, где ће се такмичити 18. маја, а 19. маја најбољи ће бити награђени. Највише ансамбала, чак 16, доћи ће из Немачке, затим њих 10 из Аустрије, 9 из Швајцарске, 7 из Словеније, а учествоваће и српски фолклорци из Француске, Црне Горе, Републике Српске, Румуније и Шведске. Ансамбли, који у дијаспори негују традицију и фолклор земље из које потичу, за учешће на смотри квалификовали су се на такмичењима у својим земљама.

Током фестивала, учесници, али и гости, имаће прилику да учествују у уметничким и културним програмима и упознају јужну Србију, људе и историју.

Фолклорна такмичења одржавају се сваке године, а финални догађај из године у годину сели се у други град или другу земљу. Прошле године овај фестивал био је одржан у Чачку. Прва смотра је одржана 1996. године у Синделфингену, у Немачкој.

Смотру српског фолклора традиционално организује Савет европске смотре, а домаћин ће бити Студентски културни центар, Фолклорни ансамбл „Оро“, Туристичка организација и Град Ниш. Канцеларија за дијаспору финансијски је помогла ову манифестацију.

18. Европска смотра српског фолклора младих из дијаспоре уврштена je у званични програм обележавања јединственог и великог јубилеја – 1.700 година од доношења Миланског едикта, који је 313. године нове ере потписао римски цар Константин Велики рођен у древном Наисусу, данашњем Нишу. Такође, смотра је врста генералне пробе за манифестације током градске славе Светог цара Константина и царице Јелене од 1. до 3. јуна.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …