srlaten

Пребиловци: тријумф лепоте над смрћу

извори: Српска православна црква, Танјуг, Срна

Патриjарх српски Иринеj освештао jе 08. августа Храм васкрсења Христовог у Пребиловцима коjи jе саграђен у сећање на 4.000 Срба, махом жена, деце и стараца, коjе су у Другом светском рату убиле усташе на подручjу Доње Херцеговине.

vaskrs prebilovaca
фото извор: Српска православна црква

Патриjарх српски Иринеj освештао jе Храм васкрсења Христовог у Пребиловцима коjи jе саграђен у сећање на 4.000 Срба, махом жена, деце и стараца, коjе су у Другом светском рату убиле усташе на подручjу Доње Херцеговине.

Председник Републике Српске Mилорад Додик поручио jе да Пребиловци и пребиловачке жртве мораjу заузети место у историjском памћењу српског народа коjе и заслужуjу, а изасланик председника Србиjе Tомислава Николића Недељко Tењовић да су Србиjа и српски народ увек за помирење, те да су председник и премиjер Србиjе пружили руку помирења.

„Храм васкрсења Христовог у Пребиловцима ниjе направљен да прави нови раздор, већ да подсећа на истину“, рекао jе Додик у Пребиловцима, пренели су бањалучки медиjи.

Председник Српске навео jе да су Пребиловци доказ да жеља за елиминациjом српског народа не престаjе, што доказуjе и чињеница да су потомци оних коjи су извршили страшне злоцине 1941. године поново 1992. „убили“ кости коjе су у Пребиловцима биле сахрањене након неколико децениjа лежања у jамама.

„Васкрсење jе немогуће зауставити. Људи окупљени око Пребиловаца и они коjи су намерили да живе овде били су довољан разлог да се окупимо и изградимо храм васкрсења Христовог посвећен за више од 4.000 страдалника коjи су убиjени само зато што су Срби“, рекао jе Додик.

Oн jе истакао да jе немогуће умањити значаj Пребиловаца, jер се то ниjе успело ни у комунизму, ни деведесетих година прошлог века.

patrijarh
извор фото: Српска православна црква

Патриjарх српски Иринеj уз саслужење броjних владика и свештенства служио jе Свету архиjереjску литургиjу у Храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима, код Чапљине, коjи jе претходно освештан.

Литија са моштима пребиловачких новомученика

Његова светост патријарх српски Иринеј, са двадесет владика и 200 свештеника, дочекао је испред Храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима литију која је донијела остатке моштију Светих пребиловачких новомученика из Дома културе у овом месту, где су биле смештене последњих десет година. Патријарх Иринеј симболично је узео мали кивот са моштима Светих пребиловачких новомученика који је у литији ношен три пута око храма, чиме је почело освештање храма, у којем је истовремено обављена сахрана моштију пребиловачких мученика.

Изасланик председника Србиjе Tомислава Николића Недељко Tењовић рекао jе у Пребиловцима да су Србиjа и српски народ увек за помирење.

„Жао нам jе што данас овде нема хрватских и бошњачких представника, jер jе то начин да се врати пружена рука помирења и отпочне процес помирења“, рекао jе Tењовић.

Oн jе нагласио да jе наjважниjа порука из Пребиловаца да се ово више никада не понови.

„Oво jе дан сећања на верске злочине учињене од стране НДХ. Нажалост, ниjе постоjао ниjедан рат, а да Срби овде нису страдали као живи или као мртви“, рекао jе Tењовић.

Tењовић jе нагласио да ће Србиjа и председник Србиjе увек бити уз српски народ, ма где били.

Српски режисер Емир Кустурица каже да су Пребиловци тријумф лепоте над клањем и смрћу.

„Срећна околност је што је тај народ одабрао пут да се од свих невоља брани љепотом, добрим и узвишеним и ово је крунско дјело те идеје“, рекао је Кустурица Срни у Пребиловцима. Он је истакао да је овдје скривена једна дубока тајна умјетности и чињеница да се она базира на потресној истини.

У пребиловачком Дому културе отворена је изложба „Пребиловци која говори о страдању овог српског села у Другом свјетском рату када су усташе побиле 826 становника, већином жена, дјеце и стараца. Организатори изложбе су Српско национално друштво „Пребиловци“, Удружење грађана „Јадовно 1941“ и Културни центар Новог Сада, а аутори историчари Драгослав Илић и Предраг Лозо.

 

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …