srlaten

Предавање o дијаспори на Дипломатској академији

Директорка Канцеларије Владе Србије за дијаспору и Србе у региону др Славка Драшковић одржала је предавање полазницима Дипоматске академије Министарства спољних послова о дијаспори и Србима у региону и активностима Канцеларије.

msp_predavanje_2014A

Она је полазницима објаснила основне појмове и изнела статистичке податке који се односе на бројност Срба у дијаспори и региону, као и приливе средстава од дознака и инвестиција.

„У дијаспори живи око 3,8 милиона држављана Србије, док је у региону око 1,9 милиона, али процене иду до 2, 1 милион Срба у окружењу. Када узмемо у обзир да у Србији живи 7,9 милиона становника, долазимо до рачунице да готово половина наших људи живи изван матице. То је велики потенцијал“, рекла је др Драшковић.

Преко дознака, од дијаспоре стиже 5, 5 милиона долара годишње, истакла је она, позивајући се на податке Светске банке. Директорка се осврнула на то да је српска дијаспора међу најдарежљивијим на свету, те да знатно доприноси одржавању ликвидности државе.

„Прилив новца који преко дознака стиже у Србију представља 15 одсто бруто националног производа. Нажалост, инвестирање није на завидном нивоу, због чега је Канцеларија покренула пројекат „Запослимо Србију“, који повезује места у Србији са пословним људима у дијаспори који су потекли из тих места. И стране инвестиције ће доћи када дијаспора почне масовно да улаже“, закључила је др Драшковић.

msp_predavanje_2014

Она је додала да је Канцеларија, како би мотивисала потенцијалне инвеститоре из дијаспоре, организовала пословну конференцију „Србија и дијаспора“ и најавила да сада ради на организацији таквог скупа који ће окупити пословне људе из региона.

„Код дијаспоре је важно да се створи амбијент који би привукао инвестиције. За регион ћемо имати мало другачији приступ, бавићемо се могућностима за конкурисање за фондове Европске уније“, истакла је директорка Канцеларије.

На слајдеру је приказана организациона структура Канцеларије за дијаспору, као и институционални оквир на основу којег ради. Представљен је новоуведени сервис за брзе одговоре, који функционише у сарадњи са министарствима по питањима која стижу из расејања.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …