srlaten

Председник Николић са представницима српских организација из региона

Београд, 06. април 2016. године – Председник Србије Томислав Николић разговарао је данас са представницима српских организација из региона, на њихов захтев.

Nikolic_sa_predstavnicima_srpskih_organizacija_iz_regiona.04.2016Председник Николић је пожелео добродошлицу представницима српских организација, изразивши задовољство њиховом иницијативом да се као метод рада формира Конференција српских организација. „Србија је чврсто посвећена унапређењу положаја Срба у региону“, подвукао је председник Николић и додао да држава стоји на стабилном курсу мира и сарадње међу државама. „Сарадња Србије са земљама региона је сваким даном све боља. Када реагујем на одређене политичке иступе, трудим се да будем умерен, баш зато што водим рачуна о вама. Лако је јуначити се из Београда“ нагласио је председник Николић. Он је додао да нажалост, поједине државе, пре свих Хрватска и део Босне и Херцеговине још увек храброст исказују нападом на Србе.

Истакавши важност заједничког деловања Срба на унапређењу положаја и статуса у домицилним државама, председник Николић је рекао да ће у томе имати снажну подршку државе. „Србија је данас стуб стабилности целог региона, односи са Мађарском и Словенијом су на историјском максимуму, интензивно се ради на чвршћим везама са Македонијом, Црном Гором, Албанијом, Босном и Херцеговином, Румунијом“ подвукао је председник Србије. Међутим, исто тако је важно да Срби показују иницијативу, слогу и жељу да сарађују са матицом, додао је. „Први пут се у политичкој историји десило да један мађарски министар подржи власт у Србији, пријатељски односи две земље су видљиви на сваком кораку и то осећају две мањине“, нагласио је председник Србије. Он је на састанку изразио забринутост због очигледне појаве асимилације Срба у појединим државама, рекавши да је томе у великој мери допринело и несналажење или лоша процена појединих политичара, који воде Србе у тим државама.

Представници Срба су се захвалили председнику на времену и пажњи коју им је посветио и изнели бројне проблеме са којима се суочавају. Констатовали су неколико заједничких проблема, а посебно мањак слоге и недостатак институционалне подршке у последњих неколико година. Представници дијаспоре су апострофирали кључне политичке успехе председника Николића, који је допринео историјском помирењу са Мађарском, успоставио одличан однос са председником Словеније, води умерену политику према Загребу и БиХ, пружа подршку Македонији и Црној Гори. Такође, направљен је и историјски искорак према Албанији, и све се то директно реперкутује на бољи положај Срба у региону. Представници Срба из региона пружили су уверавање председнику Републике, да ће се боље организовати на нивоу региона, превазићи разлике и бити сложни. Од државе очекују, како кажу, наставак политике мира и стабилности и јачу и конкретнију институционалну подршку.

Председник Николић је инсистирао на учесталијим састанцима са представницима дијаспоре, рекавши да су врата на Андрићевом венцу за њих увек отворена и да ће наставити да подржава све активности и напоре на бољем положају Срба у региону и свету.

Писмо уреднику:

На иницијативу српских организација из региона, јуна месеца 2015. године као метод рада формирана је Конференција српских организација из региону у сталном заседанју, под радним називом „Срби у региону – положај и перспективе“. Прва конференција је одржана у Будимпешти, а друга у Подгорици. У раду конференције учествовале су водеће српске организације из Мађарске, Румуније, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Албаније, Македоније, Србије и Црне Горе. Састанку код председника Републике Томислава Николића, присуствовали су: Љубомир Алексов, представник Срба у Мађарском парламенту, Огњен Крстић, председник Свеза Срба у Румунији, Никола Тодоровић потпредседник Савеза српских друштва у Словенији, Саша Милошевић, земаник председника Српског народног вијећа из Загреба, Милојко Будимир, председник Удружења Срба из Хрватске, Павле Брајовић председник српско-црногорског Удружења „Морача – Розафа“ из Скадра, Гордана Јовић – Стојковска председница Српске заједнице у Македонији, Момчило Вуксановић, председник Српског националног савета у Црној Гори, и Симон Ђуретић, сарадник српских организација из региона.

САОПШТЕЊЕ 06.04.2016. godine.doc

Check Also

Почеле са радом 4 нове допунске школе српског језика на Малти

У суботу и недељу, 16. и 17. oктобра, одржани су први часови у оквиру пројекта …