srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Председник Србије отворио изложбу о Тесли

извор: Танјуг

Председник Србије Томислав Николић отворио је у Мисији Србије при УН у Њујорку изложбу српских сликара „Тесли у част“ и уручио одликовања држављанима САД који су доста учинили на јачању односа две земље.

foto: Blic

Николић је некадашњем америчком тужиоцу и борцу за истину о Србији Ремзију Кларку уручио Сретењски орден другог степена, док су бивши копредседавајући Српског кокуса у америчком Конгресу Ден Бартон и Мелиса Бин добили Орден српске заставе другог, односно трећег степена.

Председник Николић је на свечаности, којој је присуствовао и црногорски председник Мило Ђукановић, шеф српске дипломатије Иван Мркић, амбасадор у Вашингтону Владимир Петровић, доскорашњи председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић, представници дијаспоре и свештенства СПЦ, поручио да су добитници одликовања „храбри, цештити, искрени и посвећени правди“.
„Нека вас знамења која сам вам уручио, увек подсећају на Србију, малу земљу у Европи и Балкану, која уме да цени своје пријатеље“, рекао је српски лидер.

Председник Николић је, отварајући изложбу рекао да је велики научник Никола Тесла био и остао надахнуће, колико научницима, толико и уметницима.“Тесла поново и стално окупља око себе и Србе и Американце“, нагласио је председник Србије.
Један од лауреата Ремзи Кларк поручио је у кратком обраћању да Србија има велике људе и позвао Србе да остану пријатељи са Американцима. „Бивша Југославија је била веома важан део света и у њој сам први пут био 1946. године, а био сам у Београду крајем марта 1999. када су падале бомбе на Србију“, казао је Кларк.

Бивши конгресмен Ден Бартон који је председавао српским Кокусом у Конгресу истакао је да је Србија давни пријатељ Америке, додавши да би волео да су САД „у неким приликама биле бољи пријатељ Србије“.

Конгресменка српског порекла Мелиса Бин рекла је да јој је велика част што је добила одликовање од председника Србије. Она је казала да је заједно са конгресменом Бартоном водила српски Кокус и да су предводили делегацију Конгреса која је била у посети Србији. „Предводили смо конгресну делегацију да би их упознали о историји нације и савезништву Србије и Америке у два светска рата, да би сазнали више о великом научнику Николи Тесли и генералу Дражи Михајовићу“, закључила је конгресменка.

Check Also

Арно Гујон са Србима из Хрватске за Бадњи дан и Божић

В.д. директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон и народни …