srlaten

Председник Србије са Србима у Братислави

Председник Републике Србије Томислав Николић састао се са представницима Срба из Словачке у амбасади Србије у Братислави.

Извор: Штајерске новине

Стане Рибич, председник Удружења Срба у Словачкој, упознао је председника и министра са радом ове организације у последњих 14. година, као и о успесима који су постигнути последњих година. Срби су пре три године добили статус националне мањине, као и једног представника у Савету Владе СР за националне мањине и етничке групе.

„Укупан број Срба који живе у Словачкој не прелази број од 3 хиљаде, али на активностима и постигнутим резултатима могу да нам завиде и много веће заједнице. Надам се да ћемо до краја 2013. године успети да упишемо српски језик у Европску повељу језика националних мањина и етничких група“, рекао је Рибич.

Председник Николић је поздравио постигнуте резултате Удружења Срба у Словачкој, а у разговору са представницима српског удружења, дотакао се и проблема Косова.

„Признавање Косова не може да буде услов приступања Србије ЕУ. Ми можемо да испунимо и испунили смо многе услове који су од нас тражени, можемо да поклекнемо али никада нећемо лећи. И зато мислим да, ако до половине године не добијемо датум за почетак преговора, народ ће изгубити стрпљење. Надам се, да као што смо ми испунили многе услове који су пред нас били постављени, ЕУ са своје стране никада неће пред Србију ставити избор Косово или ЕУ“, рекао је Николић.

Томислав Николић боравио је 22. јануара у званичној посети Словачкој на позив председника Словачке Ивана Гашпаровича.

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …