srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Председник Вучић на отварању изложбе ,,Краљевина Србија и САД“ у згради Архива Србије

Извор: predsednik.rs

Председник Републике Србије Александар Вучић, присуствовао је 27. јула отварању изложбе поводом 100 година од Српског дана у Вашингтону „Краљевина Србија и Сједињене Америчке Државе“ у згради Архива Србије.

„Надам се и верујем да ће Америка поштовати суверенитет, независност и слободу српског народа и српске државе, баш онако како ми ценимо слободу, снагу и независност САД“, рекао је председник Вучић на отварању.

 „Захваљујући труду Архива Србије имамо прилику да видимо значајна документа, цитате, копије телеграма, које су бележиле нашу историју и указују са колико поштовања смо се обраћали једни другима и како је један мали народ успевао да буде партнер тако великој и важној сили као што су САД“, истакао је председник Вучић додајући да желимо да изградимо самосвесну Србију, жељну успеха, ослобођену изговора и оправдања.

„Не треба никог да проглашавамо за вечног непријатеља, поготово не земљу која је била у стању да прими најбоље од нас, Теслу, Пупина и друге. Та размена најбољих је основни рецепт за односе САД и Србије. Наши млади научници су тамо, њихови инвеститори овде. Политика је, у свему томе, неретко и вишак, осим када је свесна да је сва величина у способности да не греши, већ да уме да исправља. Ми нашу у односима са САД исправљамо, без потребе за реципроцитетом. Шта ће они са својом, питање је за њих“, рекао је председник Вучић и  посебно захвалио америчком амбасадору и представницима амбасаде те земље на дивним спотовима које су направили о Србији, уз наду да ће и они помоћи у оријентисању наше будућности.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скот је истакао да документа на изложби откривају велико поштовање и дивљење које су Американци осећали према српском народу, и да осликавају искрену наклоност између два народа. Он је поручио да Америка, и данас,  у потпуности подржава приоритете Србије, њене напоре да се одрже мир и стабилност у региону, заједничку потребу за правдом и достојанством, подстицај за реформе и европске интеграције, како би се осетила владавина права и људске слободе које представљају срж успешне и динамичне економије и демократије.

Амбасадор Скот изразио је захвалност Архиву Србије на заједничком обележавању српско-америчког пријатељства изложбом, и председнику Србије Александру Вучићу, јер присуством на изложби заједно прослављају 100 година од тренутка који представља темељ пријатељства два народа.

Check Also

Радионица српског језика, културе и историје у Тел Авиву

Уз дружење деце и родитеља, у петак 20.11.2020. у Амбасади Републике Србије у Тел Авиву …