srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Председник Вучић са представницима Срба из Црне Горе

Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић, састао се са представницима парламентарних странака и културних установа Срба из Црне Горе, којима је поручио да ће Србија увек бити уз свој народ и за очување његовог националног идентитета и ван граница Србије.

Такође, Србија ће, колико може, у складу са својим могућностима, да помогне да се економски, национални и културни положај Срба у Црној Гори унапреди, поштујући државу Црну Гору и њене законе, рекао је Вучић.

ФОТО ТАНЈУГ/ САВА РАДОВАНОВИЋ/

На састанку се разговарало о проблемима запошљавања и начинима за унапређење положаја српског народа у Црној Гори.

ФОТО ТАНЈУГ/ САВА РАДОВАНОВИЋ/

Делегација из Црне Горе пренела је председнику забринутост за положај српске заједнице у Црној Гори и изнела предлоге о начинима на које би Србија могла да помогне да се тај положај поправи, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.

Састанку је присуствовао и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Србију интересују права српског народа

Министар спољних послова Ивица Дачић казао је након састанка новинарима да Србија не жели да се меша у унутрашње политичке ствари Црне Горе, али да је интересују права српског народа.

Дачић је рекао да је председник Вучић позвао представнике Срба у Црној Гори како би се упознао са ситуацијом у тој земљи, када је реч о правима српског народа, о српском националном идентитету, језику и култури.

Навео је да су и он и председник Вучић пажљиво саслушали све што су представници Срба изнели на састанку и додао да се њихове примедбе пре свега односе на питање националног идентитета, права, запошљавања, присуства у администрацији, у којој су много мање заступљени него што их има у Црној Гори.

„Обавеза је Србије и наше право, које и друге државе користе, да се бринемо о нашем народу који живи ван Србије, да помажемо о очувању српског националног идентитета, језика, културе и у том смислу ће се и даље наставити ова сарадња”, казао је Дачић.

Милан Кнежевић, председник Демократске народне партије изјавио је да су на састанку Вучића и Дачића упознали са положајем српског народа у Црној Гори који броји 30 одсто укупног становништва, а у сусрет предстојећем попису у тој држави 2021. године, као и са низом политичких активности које планирају да спроведу у наредном периоду.

Према његовим речима, планирају да обележе 100 година од уједињења Црне Горе и Србије првог децембра 1918. године, те о организовању петиције за организовање референдума о повлачењу признања независности такозване државе Косово.

„Према тврдњи премијера Душка Марковића 85 одсто грађана Црне Горе је против признања такозване државе Косово”, казао је Кнежевић и додао да су председника Вучића упознали и са активностима које воде у правцу да Срби у Црној Гори буду државотворни народ.

Говорећи о положају Срба у Црној Гори, Кнежевић је рекао да је он институционално најгори у последњих 100 година.

„Срби се налазе пред једном институционалном асимилацијом, око 2 одсто се налази запослено у државној и јавној управи, грађани који се изјашњавају као Срби не могу нигде да пронађу запослење, дискриминисани су по свим основама”, казао је Кнежевић.

Навео је да се у Црној Гори ствара атмосфера институционалне хајке и прогона против свих људи који се изјашњавају као Срби, као и против оних који су гласали за заједничку државу 2006. године, те оних који су против признавања државе Косово.

Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић изјавио је да је председника Вучића упознао са тим што мисли да је кључни проблем Срба у Црној Гори, а то је недостатак воље да Срби постану народ које ће да предводе модерније снаге.

„Нова лица, нови људи, нова енергија и врло је важно да ми у последње три деценије у српском корпусу имамо готово исте људе и да бисмо на квалитетан начин решили проблеме Срба, ми морамо да дођемо до процеса смене генерација и у нашем корпусу”, казао је Милачић.

„Срби су прогнани у Црној Гори, али ми морамо и да се погледамо у огледало и да напокон осим критике власти у Црној Гори имамо храбрости да искритикујемо и наше лидере кроз претходне три деценије и да извршимо смену генерација”, казао је Милачић.

Милутин Ђукановић, председник извршног одбора Нове српске демократије, рекао је да су данас председника Вучића и министра Дачића упознали са изузетно тешким положајем Срба у Црној Гори.

„Постоји дискриминације по разним основама, од запошљавања, до судских прогона, хапшења, до узимања нашег језика, покушавање ометања СПЦ да ради свој посао. Веома нам је драго што су председник и министар изразили спремност да помогну Србима у Црној Гори”, рекао је Ђукановић.

Председник политичког савета Нове српске демократије Будимир Алексић навео је да су разговори у Београду били отворени, конструктивни и садржајни, те да су говорили и о проблему српског језика, јер српски језик у Црној Гори говори највећи број становника.

„Упозорили смо на чињеницу да је положај Срба у Црној Гори као што је био положај Срба у НДХ. Ми већ 20 година доказујемо да је званична политика у Црној Гори преписани програм Анте Павелића, чак и радикалнији у неким сегмнентима”, навео је Алексић.

Check Also

Изабран нови председник Савеза Срба Словеније

Извор: Савез Срба Словеније За новог председника савеза Срба Словеније изабран је Владимир Кокановић, за …