srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Председник Вучић у посети српским ђацима у Будимпешти

Извор: Танјуг

Председник Републике Србије Александар Вучић, обишао је 5. септембра 2019. године Српски образовни центар „Никола Тесла“ у Будимпешти и најавио подршку државе, а децу позвао да воле своју отаџбину.

ФОТО: Танјуг

Вучића су у школи дочекали директорка Јованка Ластић, председница самоуправе Срба у Мађарској, Вера Пејић Сутор и посланик у мађарском парламенту српског порекла, Љубомир Алексов.

Испред улаза у школу председника су дочекала деца у традиционалној ношњи, са хлебом и сољу.

Обраћајући се ученицима, Вучић их је замолио да никада не забораве српски језик, ни ћирилично писмо, и да бескрајно воле Србију, где год били, вратили се у своју земљу или живели у иностранству.

ФОТО: Танјуг

,,Урадићемо све да се овде изнедре нови Тесла, Пупин, нови Миланковић… Многе паметне главе је дао српски народ“, казао је Вучић у разговору са ученицима, говорећи о свим знаменитим Србима, укључујући оне који су живели и радили изван Србије.

Он је истакао да зна да ову школу похађају деца и из Србије и целог региона.

Председнику су потом деца постављала питања, а Марко Штулић је замолио да држава Србија помогне у уџебницима и речницима.

,,Из своје личне библиотеке поклонићу вам 200 својих књига. За уџбенике, колико год буде потребно Србија ће обезбедити“, рекао је Вучић.

На молбу директорке да држава помогне у куповини суседне зграде, како би се школа проширила, Вучић је рекао да ће држава то учинити, иако та зграда није јефтина.

,,Направили смо прелепу српску кућу у Подгорици. Правићемо је и у Загребу, а желимо да имамо нешто што је још много лепше од таквих кућа, а то су српске образовне установе“, казао је он.

,,Ми нас вас рачунамо, само ви рачунајте на нашу Србију. Имајте толико енергије и борите се за своје породице, али никада не заборавите Србију и борите се и за њу “, поручио је он.

Председнику је на поклон уручена уметничка слика са ликом Вука Kараџића, ауторке Ане Ребовић.

Председник је тиме завршио дводневни боравак у Мађарској.

Check Also

Међународна уметничка колонија „Ластва-Требиње“

У туристичком комплексу „Град сунца“ код Требиња је у протеклих неколико дана организована је међународна …