srlaten

Предшколци из Вуковара постали парламентарци на један дан

Трећи дан посете деце из Вуковара Београду обележила је посета Народној Скупштини, где их је дочекао потпредседник Парламента Владимир Маринковић као и народни посланик Миодраг Линта, потпредседник одбора за дијаспору и Србе из региона.

parlament
Фото: Горан Пантин

„Оно што желим да поручим нашим људима из Вуковара у име Народне Скупштине Републике Србије је да су они овде увек добродошли, да је ово њихова кућа и да ћемо ми остати да радимо на стабилности у региону, за што безбрижније детињство, да наша деца имају могућност да развијају своје животе и каријере“, поручио је Маринковић.

Деца су након тога имала прилику да науче нешто више о самој згради Скупштине и уживају у сликама изложеним у холу које су радили њихови вршњаци из матице, а на сликама су представили како замишљају Скупштину у оквиру „Недеље парламентаризма“ која се одржава од 19. до 25. октобра.

Народни посланик Миодраг Линта изразио је задовољство успоставом сарадње између две предшколске установе из региона, за коју верује да је залог за бољу будућност.

„Верујем да ће наши драги гости, малишани, отићи из Београда са новим знањима које ће искористити у будућем животу и да ће се увек радо враћати у наш главни град а и да ћемо ми бити њихови гости у Вуковару“, истакао је Линта.

Вуковарчани су имали прилику и да са балкона на кратко виде рад парламентараца у току седнице, а у холу су својим домаћинима постављали питања о раду Скупштине и изгледу грађевине у којој је ово највише законодавно тело смештено.

Након посете Народној скупштини, децу је примио први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Деца из вртића “Вуковар 2“ допутовала су 19. октобра у тродневну посету Београду у пратњи своjих васпитача, а посетили су Патријаршију и Председништво Србије. Захваљуjући донациjи Позоришта “Бошко Буха“ гледали су представу “Mала сирена“, а у Дечjем културном центру посебно за њих је организована Kреативна радионица ликовне и примењене уметности, где им се придружио градски менаџер Горан Весић са својим сарадницима.

Посету деце из Вуковара организовали су ПУ „Дечји дани“, Стари град, Београд и вртић „Вуковар 2“ у сарадњи са Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова и уз подршку Заједничког већа општина из Вуковара.

Аутори текста и фотографија: Никола Милојевић, Стефан Радуловић, Артур Попај, Горан Пантин (Полазници праксе за новинаре из региона УНС -а и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП -а)

 

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …