srlaten

Представа „Царица Јелена“ изведена у Стокхолму

извор: svenskserber.se

Овог викенда у Српској православној цркви у Стокхолму изведена је монодрама „Царица Јелена“, у којој глуми глумица Јелена Мила, по тексту Силване Хаџи-Ђокић.

Jelena Mila

У знак обележавања Миланског Едикта , а на иницијативу  професора теологије, оца Радована Биговића, настала је ова необична монодрама која описује живот Свете Јелене: њено детињство без родитеља, заљубљивање у Констанција Хлора, војсковођу и касније императора римског – оца Константина Великог, преко сурових борби за превласт на Римском двору.

Монодрама прати живот Јелене све до њеног избеглиштва у Јерусалим, где проналази свети Крст на којем је био разапет син Божји, уз опрост синовљевих греха. Ова представа дочарава историјски лик жене о чијој судбини се веома мало зна.

Након представе, предавач монах, отац Павле Кондић, историчар с Цетињског манастира након представе говорио је о времену у којем су живели Цар Константин и Царица Јелена, о 1700 година хришћанства као равноправне религије у Римском царству и издавању првог државног акта о толеранцији вера – Миланском едикту, издатом 313 године.

Представу су подржали: Хришћански културни центар, Булевар театар, град Стокхолм, АБФ, Савез Срба Шведске, Амбасада Републике Србије у Шведској, РТС, магазин „Зора“, новине „Дијаспора“, Фондација „Цар Константин и Царица Јелена, Министарство културе и информисања Србије, Сектор за међународну сарадњу– година прославе Миланског Едикта

Представа је од премијере изведена у Народном позоришту у Београду. Извођена је и у Подгорици као део програма освећења Храма Вазнесења, у Беранама у програму прославе 800 година Ђурђевих ступова, у Чачку на Сабору фрулаша, Цркви Ружици у Београду за Духовске свечаности, Булевар-театеру у Стокхолму, а спрема се и за Осло, Норвешку и Републику Српску.

Режија: Јелена Мила, костим: Атеље „Axios“, сценограф: Амалија Орфелт , музика: Алекс Илија & Бата Амвон, и продукција: M.A.M.M.A. production & Justin Theatre Production.

Check Also

Конкурс за доделу крупне стоке повратницима у БиХ

Центар за подршку повратницима у Унско-сански кантон БиХ, који је добио средства од Управе за …