srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Представљен лексикон о српским писцима у расејању

Биографски лексикон „Српски писци у расејању 1914-2014“ представљен је у Удружењу књижевника Србије, као плод вишегодишњег истраживања које обједињује 800 аутора из 60 земаља, са преко 4000 одабраних библиографских јединица.

srpski-pisci

Књижевно стваралаштво српских писаца у расејању, иако део корпуса српске литературе, дуго је било занемарено, прећутано или забрањено и развијало се ван главних књижевних токова у матици.

Обележено је и сећање на Милену Милановић (1935-2015), добитницу овогодишњег Високог интернационалног признања за животно дело Академије „Иво Андрић” за пројекат Српска енциклопедија ХХ века. У оквиру тог пројекта објављени су биографски лексикони Срби у свету – Ко је ко (Београд / Лос Анђелес, 1999), Познати српски лекари (Београд / Торонто, 2005), Срби који су обележили ХХ век – 500 личности (Београд, 2006) и Српски писци у расејању 1914-2014 (Београд, 2015).

„Ево књиге коју смо одавно чекали. Деценијама смо се вајкали да је крајње време да је имамо и губили наду да ћемо је икад имати… Најскромнији именик био је недостижни циљ, а ево, пред нама је велелепни, регуларни, по међународним стандардима приређен лексикон српских писаца у расејању… Језик је једина отаџбина песника, а поготово песника изгнаника…“, написао је Матија Бећковић у предговору.

Check Also

У Бечу постављена спомен плоча Мини Караџић

Аустријско-српско културно друштво „Вилхелмина Мина Караџић” издејствовало је да Мина Караџић у Бечу добије спомен …