srlaten

Представници локалних канцеларија за дијаспору у Београду

Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону представила је програм „Запослимо Србију“ усмерен ка отварању нових радних места кроз инвестиције дијаспоре у локалним срединама у матици. Састанку су присуствовали представници 12 локалних канцеларија за дијаспору из целе Србије, директорка Канцеларије владе Србије Славка Драшковић и остали руководиоци Канцеларије.

славка драшковић

[blockquote_right] Одговори за 48 сати

Помоћник директора за културну, просветну и научну сарадњу Растко Јанковић позвао је представнике локалних канцеларија за дијаспору да директно комуницирају с Канцеларијом Владе за дијаспору, која је мост између Владе Србије и расејања.

„Драгоцени су нам сви ваши предлози, примедбе и сугестије. Стало нам је да сарађујемо на најбољи начин и што се тиче културне сарадње, на свако ваше питање, одговарићемо у року од 48 сати. Подсећам вас и да вам је на услузи наша канцеларија за брзе одговоре“, рекао је Јанковић. [/blockquote_right]

Директорка Канцеларије др Славка Драшковић изјавила је да је пројекат покренут у оквиру напора Владе да повећа запосленост, отвори нова радна места и укључи дијаспору у тај процес.

„Дијаспора ће прва помоћи јер је локално орјентисана тиме што је повезана са својим родним крајем али мора да има поверење да може да инвестира, да ће имати сигурност инвестиција и једнак третман са осталима и да ће брзо добијати дозволе за рад“, указала је др Драшковић. У оквиру пројекта, додаје директорка, већ су заживеле инвестиције у општини Брус, где се отвара фабрика са 50 нових радних места.

Она је навела и да локалне самоуправе треба да испуне одређене критеријуме како би приступиле пројекту.

„Немамо довољно добрих пројеката а локалне самоуправе ће морати, уз помоћ Владе и наше Канцеларије, да направе пројекте које ћемо ми преко дијаспоре пласирати, не само нашим припадницима, него и њиховим пословним партнерима“, рекла је она.

славка драшковић

Заменик директора Александар Влајковић подвукао је да је највећи проблем недостатак пројеката за мала предузећа.

„Све локалне самоуправе сањају велике инвеститоре који ће запослити више од 1000 људи док фале пројекти малих вредности. Оснивањем мањих предузећа може да се постигне више“, рекао је Влајковић и додао да је у плану оснивање центра за креирање пројеката мале вредности.

Представљајући пројекат „Запослимо Србију“, специјални саветник директора Миломир Мандић, рекао је да је дугорочна намера да се привуку не само пословни људи из дијаспоре, већ и инострани инвеститори.

Вукман Кривокућа, помоћник директора за економску сарадњу, истакао је да новац који стиже из дијаспоре у Србију попуњава више од 14 одсто бруто друштвеног производа и да тај потенцијал треба паметно искористити.

Иницијатор и координатор пројекта „Запослимо Србију“ је Миломир Мандић, специјални саветник је у Канцеларији Владе за дијаспору и Србе у региону.

Ово је био први у низу састанака представника локалних канцеларија за дијаспору, одржан на иницијативу Јасмине Станојев, координатора задуженог за  контакт са локалним канцеларијама за дијаспору у Канцеларији за сарадњу са дијаспором и Србима у региону.

Изјава за медије, Славка Драшковић

Check Also

Откривен споменик посвећен свим генерацијама Срба у Канади

Српска заједница добила је споменик који је посвећен свим генерацијама Срба који су сачували наше …