srlaten

Представљена дела Славомира Гвозденовића

У оквиру програма „Представљамо дела и ауторе српске књижевности“ СПКД Просвјета је протеклог викенда бечкој публици представила и приближила књижeвни и стваралачки опус Славомира Гвозденовића из Темишвара, истовремено одајући почаст великом Милошу Црњанском. Одржано је књижевно вече, на коме је овај истакнути књижевник, есејиста, професор, политичар и преводилац, присутнима представио своје књиге „Корњача силази на Дунав“, „Колико Косова у мени“, и „Сасвим луда прича“.

spkd

„Моје књиге су написане на српском језику, јер свој језик поштујем и чувам. Срби у Темишвару су изузетно добро организовани, захваљујући њиховој кровној организацији Савезу Срба Румуније. Једини смо Срби у свету са једном организацијом. Бавимо се и издавачком делатношћу и српском штампом, која је у Румунији стара 200 година. Издајемо јединствени часопис „Књижевни живот“, једини такве врсте у срском расејању, у коме сам главни и одговорни уредник. Посебно вредан пажње је лист „Наша реч“, недељник Савеза Срба у Румунији“, рекао је Гвозденовић и присутнима поделио по примерак ових штампаних гласила. Збирке својих књига поклонио је СПКД „Просвјета“ и библиотеци која се налази у цркви „Свети Сава“.

Изабране стихове аутора Гвозденовића рецитовао је Марко Аџић, глумац Народног позоришта „Стерија“ из Вршца. Он је извео и Гвозденовићеву монодраму „Црњански у Темишвару“.

Check Also

Гујон се састао с градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон састао се с …