srlaten

Представљена књига „На трагу Срба у Аустрији“

Kњигa „На трагу Срба у Аустрији“ представљена је у КУД-у „Острог“ у Инзбруку у организацији Српске православне омладине Инзбрук – СПО(Ј)И, уз разговор на тему „Разлика између национализма и патриотизма“.

споји

Гости предавачи били су аутор књиге проф. др Волфганг Рорбах и др Марко Стијаковић из Беча, присутнима су се обратили и конзул Србије у Салцбургу Владимир Новаковић, Владимир Влајић, председник Српске православне омладине Инзбрук – СПО(Ј)И.

Рорбах се осврнуо на историју Срба у Аустрији, нагласивши заједничке позитивне вредности и историјске догађаје, који су повезивали аустријски и српски народ. Истакао је да оно позитивно између народа треба стављати у први план, како би се позитивна енергија одржала – поготово код младих. Рорбах је објаснио да Срби нису дошли тек 60.-их година XX века у Аустрију, већ 1524. године током битке код Мохача, као и да још од 1683. године у аустријским архивама постоје записи о Србима у Аустрији.

„За српски народ у Аустрији веома је важно да одржава и научи српски језик, јер се тако гради и темељ за успешно савладавање других језика. Нажалост, данас је код младих Срба проблем што ретко говоре српским језиком, а значајан број се чак и стиди свог језика, што нисам приметио код других народа попут Француза, Британаца, итд“, рекао је Рорбах.

Check Also

Гујон о Олуји: Не смемо да заборавимо 1.881 убијеног Србина и 220.000 прогнаних

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон је изјавио да …