srlaten

Представници Координације Срба из Мостара у Народној скупштини

Извор: parlament.gov.rs

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, разговараo је 15. јуна са представницима Координације Срба из Мостара, поводом предстојећих општих избора у Босни и Херцеговини, који ће се одржати 7. октобра 2018. године.

На састанку је истакнуто да Срби у Мостару трпе дискриминацију у остваривању основних људских и мањинских права, као што су права на језик и писмо, образовање, запошљавање, расподеле буџетских средстава, те враћање одузете имовине из ратног периода. 

Координација Срба из Мостара коју чини осам удружења и организација истакли су да је сврха њиховог доласка деклеративна подршка за јединствену српску листу на предстојећим изборима у Босни и Херцеговини, којом би се увећала шанса за прелазак цензуса, за који је потребно три одсто, од укупног броја гласова. Таквим исходом Срби у Мостару и Херцеговачко-неретванском кантону добили би барем једног представника, односно народног посланика који би штитио општи и национални интерес Срба.
Право на гласање на предстојећим избирима ван Босне и Херцеговине имају грађани који су се налазили на попису становништва 1991. године и морају се пријавити за гласање до 24. јула 2018. године.
Линта је навео да се у канцеларијима Савеза Срба из региона у Беораду и Новом Саду пружа помоћ грађанима који желе да остваре право гласања на изборима у Мостару.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …