srlaten

Премијер Вучић са Србима у Албанији

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић завршио је први дан посете Тирани сусретом са представницима удружења Срба у Албанији, са којима је разговарао о потреби очувања идентитета и о подршци пројектима за развој верског и културног идентитета српског народа, саопштила је Канцеларија за медије Владе Р Србије.

2705vucicsrbimanjina

Вучић је истакао неопходност бољег повезивања представника српске заједнице са матицом, као и олакшања процедуре за добијање српског држављанства. Премијер је припадницима српске мањине у Албанији обећао подршку Владе Србије за побољшање њихове социјалне ситуације.

Вучић је за РТС рекао да се није сагласио са оценом премијера Албаније о односу према Србима који живе у Албанији. Како је рекао, они не уче српски језик, у Враки и Скадру дато је право за учење босанског, али не и српског језика, а у том подручју, како кажу саговорници Срби, њих има око 30.000 и нису задовољни својим положајем.

„Указао сам то недвосмислено у разговорима и са премијером и председником Албаније… Саслушали су шта сам рекао – био сам врло отворен да чујем све примедбе по питању нашег односа према Албанцима у Прешеву и делу Бујановца и желимо и увек можете да поправите тај однос. Ми мислимо да смо дали много већа права Албанцима него што су они дали Србима“, рекао је премијер Вучић.

Премијер Вучић је први председнике једне српске владе који је посетио Албанију, а представници Срба састали су се њим данас поподне у амбасади Србије у Тирани.

Положај Срба у Албанији није добар, права мањина, па и наша, се не поштују, пренели су Танјугу представници Срба у тој земљи, и изразили наду да ће посета премијера Александра Вучића и његови разговори са албанским политичким врхом допринети побољшању њиховог положаја у Албанији.

Симо Ајкоја Ајковић, председник православног Удружења Свети Јован Владимир из Скадра, рекао је извештачу Танјуга да је у околини Скадра, где живи пуно Срба, ситуација релативно мирна, али да они нису задовољни својим положајем, јер немају права која би требало да има једна мањина.

„Немамо школу на нашем језику, немамо наше новине, па чак ни телевизијски дневник на српском“, казао је он и посебно указао да би било значајно за српску мањину, али и за албанску државу, да се уведе информативна емисија на нашем језику. Тиме би, како каже Ајковић, Албанија показала да поштује мањине и међународне конвенције о мањинама, које то траже од свих потписница. То се до сада, међутим, како констатује, није урадило. Ајковић је изразио наду да ће посета премијера Вучића и разговор са албанским званичницима допринети побољшању положаја Срба у Албанији.

Павле Јакоја Брајовић, председник Удружења српско-црногорске националне мањине „Морача – Розафа“ из Скадра, објаснио је да је када је основано то удружење направљен попис српске мањине у Скадру и околини, а онда и у другим местима, где се дошло до бројке од 30.000 Срба и Црногораца, православаца и муслимана, који живе у Албанији. Он је рекао да српска мањина није учествовала у последњем попису који су спровеле албанске власти, јер је у пописном формулару била једна тачка за коју су сматрали да их дискриминише.

Састанку са представцима српских удружења у Албанији присуствовала је и Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије. Неколико дана раније са Србима из Албаније се састао и српски министар унутрашњих послова, Небојша Стефановић.

 

Check Also

Срби из Пљеваља: Ово је велики дан за нас

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон заједно с владиком …