srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Премијера представе „Чудо у Рондели“

Извор: Данас

Премијером представе „Чудо у Рондели“ у Мађарском националном театру у Будимпешти свечано је обележено две стотине година откако је у том граду изведена прва позоришна представа на српском језику. Тада, 1813. године, у будимпештанском позоришту Рондела Јоаким Вујић поставио је представу „Крешталица“.Čudo u Rondeli, Budimpešta

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић присуствовао је премијери „Чуда у Рондели“ и у свом обраћању нагласио да је јубилеј који славимо важан за обе нације, српску и мађарску, и важан за обе земље које чине кичму Средње и Јужне Европе:

„Вечерас на сцени Националног театра Мађарске обележавамо двеста година од када је у будимпештанској „Рондели“ изведена представа Јоакима Вујића „Крешталица“ – прва позоришна представа на српском језику. У том комаду српске Препарандије из Сентандреје играли су, један поред другог, српски писац и учитељ Јоаким Вујић и свестрана историјска личност мађарског театра Балог Иштван.

Тај јубилеј који данас славимо, тих двеста година, важан је за наше две нације и наше две државе које дуже од миленијума чине саму кичму Средње и Јужне Европе. Важан је због мањинских права која негујемо, због бољег разумевања, због нашег оправданог настојања да у заједничкој европској породици чувамо и сачувамо свој идентитет, традицију и културу.

Зато данас у Војводини постоје два професионална мађарска позоришта: Народно позориште – Нéпсзинхáз у Суботици и Новосадско позориште – Ујвíдéки сзíнхáз у Новом Саду, као и два мађарска позоришта за децу: Позориште за децу – Гyермексзинхáз у Суботици и Луткарска сцена Народног позоришта ‘’Тоша Јовановић’’ у Зрењанину. Помажемо и много културно-уметничких друштава која негују позориште на мађарском језику. И сви лепо раде“, казао је покрајински премијер др Бојан Пајтић и додао да „оно што је пре 200 година било чудо у Рондели, данас јесте споменик великог пријатељства два велика народа“.

Представу „Чудо у Рондели“ припремило је Српско позориште из Будимпеште, које ове године обележава и двадесет година постојања. За две деценије, на сцени Српског позоришта у Мађарској изведено је 50 премијера и ангажовано преко 60 глумаца.

Председник Владе Војводине честитао Српском позоришту јубилеј уз наду да ће рад ове установе културе издашније и чешће помоћи министарства културе Мађарске и Србије, као и Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …