srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Премијерка Ана Брнабић са Србима у Дубровнику

Извор: Новости

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић је, 12. априла 2019. године у Дубровнику разговарала са представницима Српског народног вијећа Дубровачко – неретванске жупаније. Заједно са министром рударства и енергетике Александром Антићем, премијерка је обишла српску православну цркву Светог Благовештења у Дубровнику.

Они су обишли и музеј икона који се налази поред цркве. Црква се налази у старом градском језргу, а изграђена је 1877. године. Премијерка је у Дубровнику предводила делегацију Србије на самиту премијера Кине и 17 земаља централне и источне Европе.

Премијерка је истакла да је ово битан сусрет и да је за Србију унапређење положаја српске националне мањине у Хрватској изузетно важно питање. Представници СНВ упознали су премијерку са положајем српске националне мањине у Дубровнику и овом делу Хрватске, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Као један од проблема, они су истакли недостатак правне регулативе о положају мањина у Хрватској и нагласили да то у великој мери отежава њихово функционисање и остваривање права.

Саговорници су нагласили да би било значајно унапредити сарадњу у области културе, а посебно у делу који се односи на образовање, како би припадници мањине који живе на том подручју могли да уче српски језик, наводи се у саопштењу.

Check Also

Међународна уметничка колонија „Ластва-Требиње“

У туристичком комплексу „Град сунца“ код Требиња је у протеклих неколико дана организована је међународна …