srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Презентација “Das neue Serbien” у Бечу

У Бечу је у организацији Аустријско – српског привредног формума одржана презентација “Нова Србија: Предстојећа приватизација 502 предузећа на бази новог Закона о приватизацији”. Скуп су помогли Амбасада Србије у Бечу и Привредна комора Србије.

Током презентације „Нова Србија: Предстојећа приватизација 502 предузећа на бази новог Закона о приватизацији“ , Маријана Радовановић, в.д. директора Агенције за приватизацију рекла је да је Србија задовољна одзивом потенцијалних инвеститора у процесу приватизације 502 предузећа у Србији и истакла да Србија има много ствари које је разликују од других земаља у окружењу.

Радовановић је истакла да је Србија на граници истока и запада, да је одлично место за лоцирање операција за опслуживање клијената у ЕУ,  југоисточној Европи и на Блиском истоку. Радовановић је објаснила да Србија, иако је започела приступне преговоре са ЕУ, има и даље све бенефите пословања изван Уније.

publika

Потенцијалним инвеститорима на скупу, чију организацију су помогли Амбасада Србије у Бечу и Привредна комора Србије, она је пренела и економске податке као што је чињеница да српски извоз последњих пет година расте за 25 одсто и да се предвиђа даљи раст истом брзином, уз истовремено смањење увоза. Српски систем, према њеним речима, је охрабрујући за инвеститоре, а географски положај, мали трошкови пословања, као и одлично образована радна снага, те специјални споразуми који отварају тржиште од милијарду људи, су предности наше земље.

Радовановић је подсетила да је српска влада усвојила сет закона којим поспешује инвестициону климу, а да законом о приватизацији држава жели да привуче софистициранију технологију и средства.

„Надамо се да ће аустријски инвеститори искористити шансу у новом процесу приватизације. Делујте брзо, а ми обећавамо да ћемо учинити све да будемо најбољи партнер за вас“, поручила је она указујући да, и након истека рока за предају писама заинтересованости, постоји могућност учешћа у приватизацији 502 понуђена предузећа.

Директорка Центра за приватизацију Ивана Ранковић-Блажевић објаснила је присутнима детаље процеса приватизације, оценивши да је нови закон приватизацију учинио флексибилнијом, транспарентнијом и ефикаснијом, те да је поједноставио процедуру.

Она је нагласила да је Агенција задовољна одговором потенцијалних инвеститора након истека рока за предају писама заинтересованости, који је био 15. септембар. Како је указала Агенција сада мора у року од 45 дана да евалуира поднета писма, предложи, потом, Министарству привреде, модел и методе приватизације. Предлог ће, према њеним речима, зависити од интересовања инвеститора, вредности капитала, стратешког значаја компаније и броја запослених. Затим, како је указала, Министраство има 30 дана да донесе одлуку о моделу, методи и мерама приватизације. Прва продаја, како очекује, уследиће у јануару идуће године.

petrikic
Радивоје Петрикић, Аустријско – српски привредни форум

Председник Аустријско-српског пословног форима Радивоје Петрикић указао је на одличну сарадњу, како на економском, тако и политичком пољу између Аустрије и Србије. Петрикић је подвукао да је Србија протеклих месеци спровела запажене реформе, које треба да побољшају инвестициону климу.

„Веома смо задовољни како је прошла презентација, поготово због тога што су неки учесници веома заинтересовани да учествују у предстојећем процесу приватизације“, рекао је Петрикић  након  догађаја, после којег су аустријски предузетници имали прилику и да лично разговарају са представницама Агенције за приватизацију.

Check Also

Донација Србије Српској – помоћ у борби против вируса Covid19

извор: srbija.gov.rs Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас, заједно са потпредседницом Владе и …