srlaten

Пријаве за 4. „Фестивал ојкаче“ у Петрињи 2019.

Извор: СКД Просвјета, пододбор Петриња

Српско културно друштво “Просвјета“ Загреб, пододбор Петриња организује Четврти Фестивал „ОЈКАЧЕ“ у Петрињи 19. октобра 2019. године, под  покровитељством Града Петриње, а који има за циљ да ревитализује најстарији облик певања народа ових крајева, а то је песма звана ,,Ојкача“.

Фестивал ће бити такмичарског карактера, и то у две категорије: прва категорија новијег певања – певање „на бас“ и друга категорија старог двогласног певања – ојкаче, ојкалице, розгалице, орзалице, канталице, ганге и свих традиционалних архаичних песама, којима прети изумирање, као угрожену нематеријалну културну баштину на подручјима Баније, Кордуна, Лике, Далмације, Севернозападне Босне (Поткозарја) и шире, како би стимулисали све учеснике да чувају своје народно благо, али и да га негују и усавршавају, а нарочито млађе извођаче, којима је задатак да наставе чување културног, етничког, језичног и верског идентитета.

Певачке групе, као носиоце традиције, подстичу се, да наставе праксу неговања своје песме, пре свега, тако што Фестивал, тој пракси даје нови смисао. Такмичарски аспект Фестивала иницира певачке групе да раде на усавршавању свог извођења и да том усавршавању посвете више времена.

Упознавање млађих певача са начином извођења традиционалних архаичних песама, је први и основни корак, ка њеном очувању, самим тим и очувању културног идентитета.

Бележење и архивирање звучног и видео материјала, трајно потврђује постојање културне традиције на овим просторима.

За одржавање 4. Фестивала „ојкаче“ у Петрињи 2019. и ове године, пројекат добио је финансијска средства из Државног прорачуна Републике Хрватске за 2019. годину, Владе Р. Хрватске, преко Савета за националне мањине, за програме остваривања културне аутономије националних мањина и уврштен је као централна манифестација СКД „Просвјете“, на подручју Р. Хрватске, чиме је потврђен велики значај очувања, развоја и настављања његовања традиције, најстаријег облика двогласног певања на овим просторима.

Заинтересована културно-уметничка друштва могу се пријавити до 10. октобра 2019. године.

ДОКУМЕНТАЦИЈА:

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …