srlaten

Пријемни за Кембриџ положио, али стипендију нема

Извор: Политика

Да би успео да студира на једном од најјачих колеџа за инжењерију Лука Бојовић, ђак Математичке гимназије, требало би да обезбеди 135.000 евра. – Сакупио је више од пола, али даље нема од кога да тражи, а рок за уплату студија, који су му већ продужили, полако истиче.

luka-bojovic
Лука Бојовић (Фото А. Васиљевић)

„Када сам био прва година Математичке гимназије на Кембриџ је примљена чувена генерација из наше школе – седам величанствених. Тада сам пожелео да кренем њиховим стопама. Припремао сам се за најважнија светска такмичења, трудио се да имам што боље оцене. У децембру је на Кембриџу био пријемни и ја сам га положио”, у даху прича осамнаестогодишњи Лука Бојовић, матурант Математичке гимназије. Једини је ђак из Србије међу малобројним кандидатима који су примљени на инжењерство, један од најјачих колеџа на Кембриџу.Али, у мају је сазнао да није добио неопходну стипендију.

– На различитим колеџима на Кембриџу пријемни смо положили нас шесторица ђака из Србије. Тројица су у мају обавештена да су добила стипендије, а двојица вршњака и ја да нисмо. Кембриџ сваке године на основу својих правила, која нису позната, одлучује коме ће и колико стипендија доделити. Ја сам испунио услове неопходне за стипендију, али ове године за мој колеџ их није било – прича Лука.

За три године школовања на универзитету на ком су учили најпознатији светски научници попут Исака Њутна, стипендија износи 135.000 евра. Бруцоши који је не добију, сав тај новац морају да уплате до првог августа. Двојица Лукиних вршњака одмах су одустали од тог подухвата, али не и он.

– Прво сам новац прикупљао од познаника и породичних пријатеља, онда и од спонзора и фондација. Успео сам да скупим већи део, али остало је још тридесетак хиљада. Мени су на Кембриџу изашли у сусрет и рекли да то могу да урадим до краја августа – каже Лука који се пре неколико недеља за помоћ обратио и Министарству просвете.

– На пријему код Драгице Николић разговарао сам са министром и он ми је рекао да пошаљем мејл како би видели шта могу да учине. Два, три дана касније то сам и учинио, замолио сам их да ми помогу да прикупим део неопходног новца, око 15.000 евра, али никакав одговор још није стигао – разочарано говори Лука.

– Сада испада да треба да узмем држављанство неке земље из Европске уније јер за њих школарина знатно мање кошта –коментарише Лука, али наглашава да тако нешто неће учинити.

– Желим да помогнем свом народу и овакво понашање државе то не може да промени. Надам се да ће се још неко јавити до краја августа како бих могао да одем на Кембриџ, стекнем најквалитетније знање и да се вратим. На то бих се и писмено обавезао – каже Лука.

———————————————–

Нада се помоћи

Лука Бојовић, коме је у прикупљању новца за школарину сваки дан драгоцен, обратио се и престолонаследнику. Још није добио никакав одговор.

– Контактирао сам и Фонд за младе таленте од кога сам у току школовања добио једину стипендију. Они су ми одмах одговорили и рекли да не постоји законски оквир. Обратио сам се и фонду Драгице Николић. Одмах ми је одговорила и њеној помоћи се и даље надам – истиче Лука.

 ———————————————–

Рад са нобеловцима и менторима

На пријемном испиту у децембру Лука је прошао „густо сито”. За један сат требало је да реши десет задатака из математике и физике, а онда је пола сата објашњавао како је дошао до решења. Имао је и получасовни разговор и све то, наравно, на енглеском језику.

– Задаване су нам логичке питалице да се види како размишљамо, како се сналазимо у тренутку. На пример, професор је тражио да проценим колико треба некој флаши да дође до Црног мора ако се баци у Дунав у Београду – дочарава Лука. Ништа од овога му није било тешко. Знао је да ће после положеног пријемног имати могућност да знања стиче од нобеловаца, као и да сваке недеље ради са ментором. Лука напомиње да би држава, ако би улагала, имала многе користи од високошколаца који знања стекну на такав начин и на таквом месту.

– Шта значи имати студента који се вратио са Кембриџа? Сем знања то су и познанства и контакти са многим будућим државницима, нобеловцима, многе важне међународне везе – сликовито објашњава Лука.

———————————————–

Ниска олимпијских медаља

Лука Бојовић је освојио више медаља на међународним јуниорским научним надметањима, али и на оним највећим – олимпијадама из физике, астрономије и астрофизике. Са последње олимпијаде из физике, на којој је освојио бронзу, вратио се прошлог уторка, а већ у четвртак иде на исто надметање из астрономије.

– Раније сам на такмичења ишао због Кембриџа, а на ова последња одлазим како бих видео свет и стекао нове контакте – објашњава Лука који је, за сваки случај уписао и Електротехнички факултет.

– Ако будем остао овде пашће у воду сав уложен труд јер сам то могао да постигнем и са наградама са републичког такмичења – додаје Лукa.

Check Also

Арно Гујон посетио Србе у Федерацији БиХ и поделио поклоне ђацима

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поделио је ђацима …