srЋирилицаlatLatinicaenEnglish

Привредна сарадња Србије и Јужне Француске

О развоју програма привредне сарадње Србије и Јужне Француске директорка Канцеларије за сарадњу с дијаспором и Србима у региону др Славка Драшковић разговарала је са Милованом Јовановићем, председником Скупштине дијаспоре Срба Јужне Француске.

Др Драшковић на састанку је обавестила председника Скупштине дијаспоре Срба Јужне Француске о планираним активностима Канцеларије за дијаспору у наредном периоду. Саговорници су разменили искуства у досадашњем раду с дијаспором, сложивши се да је потенцијал српске дијаспоре, нарочито у економском смислу, недовољно препознат. Приликом сусрета договорено је заједничко ангажовање на оснаживању привредно-економских односа Србије и Јужне Француске.

Председник Јовановић представио је предлог пројекта Скупштине дијаспоре Срба Јужне Француске који има за циљ оснивање мреже асоцијација привредника Јужне Француске, организацију скупова на тему инвестирања у Србију, о потенцијалима извоза и сарадње Србије и јужног дела Француске, као и идентификацију локалних самоуправа у Србији за програме социјалне економије.

Директорка Драшковић је овом приликом истакла да ће Канцеларија за дијаспору и  Србе у региону подржати реализацију пројеката попут овог, који имају за циљ јачање привредне и других видова сарадње, нарочито са оним земљама где живи значајан број припадника наше дијаспоре.

Скупштина дијаспоре Срба Јужне Француске успешно ради од 2010. године у Лиону, залажући се за очување српског идентитета и културе, заштиту интереса наших сународника у овом делу Француске и унапређење економске, научне, културолошке и спортске сарадње дијаспоре Јужне Француске и Србије

Check Also

Буквари за српску децу у Хрватској

Српско културно друштво “Просвјета” из Загреба, захваљујући донацији Управе за сарадњу сa  дијаспором и Србима …